Per­jan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Sy­vä­kan­kaan kou­lus­sa Kemissä opet­ta­jia ja hen­ki­lö­kun­taa ka­ran­tee­niin, Ruotsin alp­pi­jouk­kueel­la toi­nen­kin tar­tun­ta, Lapin ra­joi­tuk­set pi­de­tään en­nal­laan, Suo­mes­sa 461 uutta tar­tun­taa

20.00 Syväkankaan koulun opettajia ja henkilökuntaa karanteeniin

Kemissä Syväkankaan koululla on todettu koronavirustartunta, johon liittyy sekä oppilaiden että opettajien altistumisia maanantaina 16. ja tiistaina 17. marraskuuta.

Ainoastaan sairastuneen henkilön lähellä olleet ovat saattaneet altistua. Koulun opettajien, henkilökunnan ja oppilaiden perheenjäsenet eivät ole altistuneet.

Sairastuneen henkilön kanssa työskennelleet opettajat ja muut henkilökunnan jäsenet on määrätty kotiin karanteeniin pe 27. marraskuuta saakka. Terveydenhoitoviranomaiset ovat yhteydessä mahdollisesti altistuneiden oppilaiden koteihin sekä henkilökunnan jäseniin.

18.42 Sodankylän Nutukkaan joukkotestauksista ei uusia tartuntoja

Ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksikkö Nutukkaassa tehtiin perjantaina joukkotestaus, eikä siinä todettu uusia tartuntoja.

Sodankylän kunta korostaa, että kaikkien annettujen suositusten ja hygieniaohjeistusten noudattaminen on edelleen tärkeää.

15.18 Länsi-Pohja muistuttaa Koronavilkusta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri kehottaa kaikkia alueen asukkaita lataamaan Koronavilkku-sovelluksen omaan puhelimeensa. Koronavilkku toimii useimmissa älypuhelimissa ja sen voi ladata ilmaiseksi puhelimen sovelluskaupasta.

– Altistuneiden jäljittäminen ja tavoittaminen on koronaepidemian hillitsemisen kannalta ensiarvoisen tärkeää. Koronavilkku auttaa jäljittäjiä tartuntaketjujen katkaisemisessa, kertoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila tiedotteessa.

Koronavilkun ilmoitus altistumisesta ei vielä tarkoita, että käyttäjä joutuisi pakolliseen karanteeniin. Sosiaalisia kontakteja tulee kuitenkin välttää ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Julkisilla paikoilla liikkuessa on suositeltavaa käyttää kasvomaskia.

Koronavirustautiin sairastunut käyttäjä saa positiivisen testituloksen jälkeen terveydenhuollosta avauskoodin, joka syötetään Koronavilkkuun. Näin sovelluksen käyttäjä voi varoittaa kaikkia kohtaamiaan ihmisiä mahdollisesta altistumisesta nimettömästi.

14.30 Ruotsin alppijoukkueella toinenkin tartunta, Sodankylässä kaksi

Ruotsin alppihiihtomaajoukkueesta on löytynyt toinen koronavirustartunta, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas. Tartunta löytyi toisella testikierroksella jo karanteenissa olevalta henkilöltä.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettiin torstain katsauksen jälkeen kaksi uutta tartuntaa Sodankylässä. Henkilöt olivat karanteenissa ja tartunnat oli saatu lähipiiristä.

12.34 Lapin aluevallintovirasto jatkaa kokoontumisrajoituksia

Lapin aluehallintovirasto (avi) jatkaa rajoitusta, joka kieltää Lapin kunnissa kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkilöä.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 50 ihmistä. Tämä kuitenkin edellyttää, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa, kertoo Lapin avi tiedotteessa.

Lapin aluehallintoviraston määräys on voimassa vuoden loppuun saakka. Se koskee kaikkia Lapin kuntia. Jos tautitilanne huononee, määräyksiä voidaan tiukentaa.

11.35 Pääkaupunkiseutu leviämisvaiheessa – Vain puolet tartuntojen lähteistä pystytään jäljittämään

Koronakoordinaatioryhmän mukaan pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää kaikkien yli 20 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisen sisätiloissa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Päätös tulee voimaan maanantaina 23.11. ja on voimassa kolme viikkoa, 13.12.2020 saakka.

Rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää myös yli 20 hengen tilaisuuksia, jos niissä noudatetaan THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.

Koronakoordinaatioryhmän mukaan pääkaupunkiseudulla koronaepidemiatilanne on viime päivinä kehittynyt huolestuttavasti. Tartuntoja ilmenee tällä hetkellä erityisesti kodeissa ja lähipiirin sosiaalisissa kontakteissa, yksityisissä juhlissa ja tilaisuuksissa, työpaikoilla sekä harrastuksissa. Koska vain noin puolet tartuntojen lähteistä voidaan tällä hetkellä jäljittää, on tarpeen rajoittaa sosiaalisia kontakteja laajemmin.

Kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa tapahtuva yli 20-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta keskeytetään 23.11.2020 alkaen kolmeksi viikoksi. Myöskään aikuisten harrastusjoukkueiden välisiä otteluita, kilpailuita tai alueellista sarjatoimintaa ei järjestetä samana ajanjaksona. Yksityisten toimijoiden suositellaan noudattavan samoja rajoituksia. Lisäksi suositellaan, että kaikki aikuisten harrastukset suoritetaan toistaiseksi vain omassa harrastusryhmässä.

Sairaanhoitopiirit ovat raportoineet 461 uutta tapausta

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoo pääkaupungin koronakoordinaatiotyöryhmän tilaisuudessa, että tänään on raportoitu 461 uutta koronavirustartuntaa. Sairaanhoitoipiirit ovat raportoineet yhteensä 375 kuolemantapausta, mikä on yksi kuolemantapaus enemmän kuin keskiviikkona. Tapausilmaantuvuus on tällä hetkellä 58 tautitapausta 100 000 asukasta kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

Länsi-Pohjassa kolme uutta koronavirustapausta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu perjantaina kolme uutta koronavirustapausta, kertoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Alueen koronatilanne ei ole vielä rauhoittumassa.

– Ei voi näin sanoa vielä. Eilen torstaina oli seitsemän uutta tautitapausta.

Taskilan mukaan taudin itämisajan viiveiden takia syytä katsoa alkuviikkoon, miten tilanne etenee.

– Kaikki rajoitukset ja suositukset erittäin tärkeitä nyt. Myös koronavilkun lataamista ja päivittämistä puhelimiin suositellaan, Taskila sanoo.

Uudenmaan rajoituksista päätetään perjantaina

Perjantaina selviää, mihin toimiin pääkaupunkiseudulla ryhdytään epidemian hillitsemiseksi. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmällä oli torstaina kokous, jossa todettiin pääkaupunkiseudun olevan leviämisvaiheessa. Tähän liittyvistä uusista rajoituksista, suosituksista ja muista toimista tiedotetaan perjantaina kello 11. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri pitää tiedotustilaisuuden kello 13.

Koronakriisi painaa jo entuudestaan vaikeassa asemassa olleita lapsiperheitä entistä syvempään kuoppaan

Koronakriisi iskee kovimmin jo entuudestaan vaikeassa asemassa olleisiin lapsiperheisiin. Keväästä jatkuneet lomautukset ja irtisanomiset ovat lisänneet esimerkiksi ruoka-avun tarvetta, kerrotaan Suomen Punaisesta Rististä ja Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

STT:n mukaan ruoka-avun tarvitsijoissa lapsiperheiden määrä on lisääntynyt suhteessa muita ryhmiä enemmän. Ruokakassitoiminnan asiakkaina on nyt paljon sellaisiakin, jotka eivät aiemmin ole apua tarvinneet.

Koronakriisin ja sen seurausten pitkittyessä avun tarjoamisen lisäämiseen on järjestöissä varauduttu. Tarvetta on niin ruoka- kuin keskusteluavullekin.

Von der Leyen: EU voisi hyväksyä kaksi koronavirusrokotetta

Euroopan unioni voisi hyväksyä kaksi koronavirusrokotetta vielä tämän vuoden loppuun mennessä, sanoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen torstaina.

EU:ssa myyntilupa-arviointia tekee Euroopan lääkearviointivirasto (EMA). Virasto voisi von der Leyenin mukaan antaa mahdollisesti jo joulukuun toisella puoliskolla ehdollisen markkinointiluvan, jos kaikki etenee ongelmitta.

Puheenjohtajan arviot koskevat Pfizerin ja Biontechin yhdessä kehittelemää rokotetta sekä lääkeyhtiö Modernan kehittelemää rokotetta, joita kumpaakin on suitsutettu viime aikoina.

Von der Leyen painotti EMA:n olevan yhdysvaltalaisfirmojen rokotteiden tapauksissa päivittäin yhteydessä Yhdysvaltalain elintarvike- ja lääkevirastoon (FDA). Biontech on saksalainen yhtiö, mutta Pfizer ja Moderna ovat yhdysvaltalaisia lääkeyhtiöitä.

Yhdysvalloissa otetaan käyttöön ulkonaliikkumiskielto

Kaliforniassa otetaan käyttöön ulkonaliikkumiskielto isossa osassa osavaltiota koronatartuntojen määrän nopean kasvun tyrehdyttämiseksi.

Osavaltion kuvernööri Gavin Newsom sanoi rajoitusten tulevan voimaan lauantai-iltana. Rajoitukset ovat voimassa aina joulukuun 21. päivään saakka.

Newsomin mukaan tulevat päivät ja viikot ovat kriittisiä tartuntojen määrän nousun patoamiseksi.

– On elintärkeää, että toimimme vähentääksemme tartuntoja ja hidastaaksemme sairaalaan joutumista ennen kuin kuolemien määrä kasvaa, Newsom sanoi.

– Olemme tehneet sen ennenkin, ja meidän täytyy tehdä se uudelleen.

Ulkonaliikkumiskielto koskee iltakymmenen ja aamuviiden välistä aikaa. Rajoitukset koskevat noin 94:ää prosenttia kalifornialaisista ja ovat voimassa muun muassa Los Angelesissa ja San Diegossa.

Torstain koronauutisia:

16.35 Sodankylä purkaa rajoituksia asteittain

Sodankylän kunta purkaa koronarajoituksia ja suosituksia asteittain. Kunta kertoo tiedotteessaan, että koronatilanne on rauhoittunut ja tartuntaketju on saatu lähes tukahdutettua.

Sodankylän kunnan johtoryhmä on todennut, että Sodankylä on palannut koronaepidemian perustasolle ja rajoitustoimenpiteitä voidaan asteittain purkaa.

Rajoituksia puretaan 23. marraskuuta alkaen seuraavasti:

• Kouluilla palataan lähiopetukseen. Oppilaita ja huoltajia ohjeistetaan tarkemmin kouluun paluusta Wilman kautta.

• Harrastus- ja järjestötoiminta saa jatkua tietyin rajoituksin.

• Yksityistilaisuuksien henkilömääräsuositus (maksimissaan 20 henkeä) päättyy.

Lue lisää: So­dan­ky­lä purkaa ko­ro­na­ra­joi­tuk­sia ja suo­si­tuk­sia as­teit­tain – Kou­luil­la pa­la­taan lä­hi­ope­tuk­seen maa­nan­tai­na 23. mar­ras­kuu­ta

16.11 Kemissä jat­ke­taan ra­joi­tuk­sia kir­jas­ton, mu­seoi­den, mu­siik­ki­opis­ton ja Ki­va­lo-opis­ton toi­min­nois­sa

Poikkeusolojen johtoryhmän päätöksen mukaisesti Kemin kirjaston, museoiden, musiikkiopiston ja Kivalo-opiston toiminnoissa jatketaan rajoituksia 2. joulukuuta saakka.

Kirjasto on avoinna vain pika-asiointia eli lainausta, palautusta ja varausten noutoa varten. Lehtilukusali on suljettuna. Kirjasto on avoinna maanantaista torstaihin kello 9-19, perjantaisin kello 9–17 ja lauantaisin kello 10–15. Kirjaston asiakkaille suositellaan vahvasti maskin käyttöä.

Kemin taidemuseo ja Kemin historiallinen museo ovat suljettuina 2. joulukuuta asti. Museot palvelevat asiakkaitaan verkossa sekä puhelimitse.

Kivalo-opistossa yli 18-vuotiaiden ryhmätoiminta on keskeytetty. Mikäli opetus toteutetaan etäopetuksena, opettaja on oppilaisiin yhteydessä. Yksilöopetus sekä alle 18-vuotiaiden ryhmäopetus jatkuu normaalisti.

15.49 Koko Ruotsin alp­pi­hiih­to­maa­jouk­kue on ase­tet­tu ka­ran­tee­niin ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­nan vuoksi Levillä

Levin alppimaailmancupin yhteydessä tehdyissä maahantulotesteissä todettiin myöhään tiistaina koronavirustartunta Ruotsin alppihiihtomaajoukkueen jäsenellä.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kertoo, että koko Ruotsin maajoukkue on asetettu karanteeniin.

12.08 Suomessa 351 uutta koronatartuntaa – viimeisten kahden viikon aikana 303 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana

Suomessa on raportoitu 351 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 3 167 tartuntaa, mikä on 303 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Silloin raportoitiin 2 864 tartuntaa.

Ilmaantuvuusluku viimeisten kahden viikon ajalta on Suomessa noin 54 tartuntatapausta sataatuhatta asukasta kohden. Määrä on noussut edellisestä kahdesta viikosta, jolloin se oli noin 49 tartuntatapausta.

Yhteensä koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa nyt 20 286.