Per­jan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä kolme tar­tun­taa ja Län­si-Poh­jas­sa kaksi, koko Suo­mes­sa 316

-

17.40. Rovaniemen Teatteri peruu esityksiä Pellossa, Ylitorniolla ja Torniossa

Rovaniemen Teatterin - Lapin Alueteatterin Lapin kiertueen esitykset ajalla 23.–25. marraskuuta on peruttu Pellossa, Ylitorniolla ja Torniossa. Esitykset perutaan Länsi-Pohjan tämänhetkisen koronatilanteen vuoksi.

Kiertueen Kittilän, Kolarin ja Äkäslompolon esitykset toteutuvat suunnittellusti ajalla 17.–19. marraskuuta.

17.40. Pello ei suosittele naapurikuntiin matkailua

Tilanne Pellossa on koronan suhteen edelleen rauhallinen. Kunta vetoaa vahvasti kuntalaisiin, että kaikkea tarpeetonta asiointia ja käyntiä koronariskialueilla tai koronan kiihtymis- tai leviämisvaiheessa olevilla paikkakunnilla tulee välttää. Kunnan mukaan nyt ei ole paras hetki suunnata naapurikuntiin tai -kaupunkeihin jouluostoksille.

Mikäli on välttämätöntä asioida korkeamman koronariskin alueilla, suojautuminen maskilla, käsihygienialla ja turvaväleillä on ensiarvoisen tärkeää. Myös Pellossa asioidessa on tärkeää käyttää kasvomaskia ja noudattaa muita koronaturvaohjeita.

Pellon poikkeusolojen johtoryhmä kokoontui perjantaina 13. marraskuuta ja asetti uusia rajoituksia harrastustoimintaan. Johtoryhmä antoi määräyksen pellolaisille joukkueille ja harrastusyhdistyksille, että peli- ja muista harrastusmatkoista ja joukkokokoontumisista ulkopaikkakunnille tulee pidättäytyä 30. marraskuuta saakka. Rajoitus koskee myös ulkopaikkakuntalaisten harrasteporukoiden saapumista Pelloon 30. marraskuuta saakka.

16.55. Influessanrokotteet uhkaavat loppua

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Markku Broaksen mukaan influenssarokotteiden kanssa on ollut valtakunnallisesti toimitusongelmia. Rokotteet voivat loppua kesken, sillä kysyntä on ollut korkeaa.

Rokotteita on välitetty menneiden vuosien ennakkoarvioden verran, mutta koronavirusepidemia on saanut suomalaiset ottamaan rokotteen aikaisempia vuosia aktiivisemmin.

– Influenssakausi alkaa joulukuun puolessa välissä, joten meillä ei ole vielä kiirettä, ja kaikki saadaan rokotettua, Broas kertoo.

Lue myös: Inf­luens­sa­ro­kot­teet uh­kaa­vat loppua kesken kovan ky­syn­nän takia – Broas: "Meillä ei ole vielä kii­ret­tä, ja kaikki saadaan ro­ko­tet­tua"

16.25. Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu perjantai-iltapäivään mennessä kolme tartuntaa

Kaksi tapausta on todettu Sodankylässä ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksikkö  Nutukkaassa. Molemmat tartunnat on todettu Nutukkaan työntekijöillä. Yhteensä Nutukkaassa on todettu 18 tartuntaa sekä asukkailla että työntekijöillä.

Sodankylän kunnan tiedotteen mukaan tartuntoja aikaisemmista altistumisista tai perhepiiristä, jotka eivät liity Nutukkaaseen, ei ole todettu viimeisen neljän päivän aikana.

Sodankylässä on todettu nyt yhteensä 49 koronavirustartuntaa. Mikäli kunnan koronatilanteessa ei tapahdu merkittäviä muutoksia, seuraava koronatilannekatsaus julkaistaan ensi viikon alussa, kunta kertoo.

Yksi perjantaina todetuista tapauksista on Muoniossa kansainväliseen hiihtojoukkueeseen kuuluvalta jäseneltä. Muonion johtava lääkäri Teemu Taulavuori kertoo, että ulkomaalaiset urheilujoukkueet ovat karanteenissa maahan tullessa ja kaikki niiden jäsenet testataan.

Hän kertoo, ettei parin viikon aikana ole todettu koronavirusta muoniolaisilta.

Lue myös: Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä kolme ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa per­jan­tai­na – Kes­ki­viik­ko­na on voinut al­tis­tua ko­ro­nal­le Ro­va­nie­men Jys­kis­sä, Mas­kus­sa ja Tar­vi­ke­kes­kuk­ses­sa

12.40. Lapin sairaanhoitopiirissa ei perjantaina yhtään uutta koronavirustartuntaa – Keskiviikkona on voinut altistua koronalle Rovaniemen Jyskissä, Maskussa ja Tarvikekeskuksessa

Lapin sairaanhoitopiirissä ei ole todettu perjantaina yhtään uutta koronavirustartuntaa. Infektioylilääkäri Markku Broas kuvailee tilannetta rauhalliseksi.

Keskiviikkona 11. marraskuuta Rovaniemen Jyskissä, Maskussa ja Tarvikekeskuksessa on voinut altistua koronavirukselle. Ulkopaikkakuntalainen matkailija on vieraillut Jyskin ja Maskun myymälöissä keskiviikkona kello 13–14 välisenä aikana ja Rovaniemen Tarvikekeskuksessa kello 14–15 välisenä aikana. Hän on ollut kyseisenä aikana oireeton ja tartunta on todettu vasta myöhemmin.

12.10. Suomessa 316 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on raportoitu 316 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viimeisen viikon aikana on raportoitu 2 948 tartuntaa. Luku on 171 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tuolloin raportoitiin 2 777 koronatartuntaa.

Viikossa tartuntoja on ollut kaksi vähemmän kuin edeltävällä viikolla. Viimeisten seitsemän päivän aikana on raportoitu 1 473 tartuntaa, kun edeltävänä seitsemänä päivänä tartuntoja vahvistettiin 1 475.

Sairaanhoitopiirit raportoivat tautiin liittyvät kuolemat sekä sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrän myöhemmin tänään.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa, että pääkaupunkiseudulla valmistellaan maskisuositusta varhaiskasvatuksen henkilökunnalle.

Tiedotustilaisuudessa Vapaavuori kehotti ihmisiä myös välttämään yli kymmenen hengen yksityistilaisuuksia. Suositus koskee myös syksyn ylioppilasjuhlia.

Pieksämäki ottaa käyttöön rajumpia suosituksia

Tämän päivän luvussa näkyvät eilen Etelä-Savossa Pieksämäellä kerrotut 64 tartuntaa. Tartunnat todettiin työntekijöiden joukkotestauksessa keskiviikkona Partaharjun puutarhalla.

Pieksämäki on tällä hetkellä koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, Pieksämäen kaupunki kertoo tiedotteessa. Pieksämäellä otetaan käyttöön kiihtymisvaiheen mukaiset suositukset tänään, ja niitä jatketaan ensi viikon lauantaihin.

Esimerkiksi yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi. Kasvomaskia suositellaan kaikille yli 15-vuotiaille julkisessa liikenteessä ja tiloissa, joissa turvaetäisyyttä ei pystytä pitämään.

Uudellamaalla Sipoo puolestaan suosittaa kasvomaskin käyttöä yläkoulujen henkilöstölle, kaupunki kertoo tiedotteessaan. Suositus koskee myös aikuisia alakouluissa ja esiopetuksessa niissä koulukiinteistöissä, joissa samoissa tiloissa on luokka-asteita 0–9.

9.37. Län­si-Poh­jas­sa kaksi uutta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu perjantaina kaksi uutta koronavirustartuntaa.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila kertoo tiedotteessa, että viimeisen viikon aikana useita tartuntoja on ilmaantunut erilaisten perhejuhlien jälkeen. Perhejuhlat kannattaa Taskilan mukaan siirtää rauhallisempaan epidemiavaiheeseen.

Lue lisää: Län­si-Poh­jas­sa kaksi uutta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa – Tar­tun­to­ja il­maan­tu­nut per­he­juh­lien jälkeen

Poiminta torstain koronauutisista:

16.55. So­dan­ky­lä on kiih­ty­mis­vai­hees­sa ja il­maan­tu­vuus­lu­ku on nyt 540

Sodankylässä on todettu kaiken kaikkiaan 47 koronavirustartuntaa, ja altistuneiden määrä on noin 490.  Kunnan ilmaantuvuusluku on kahdelta viikolta 540 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Sodankylän kunta järjesti tiedotustilaisuuden kuntalaisille, yhteistyökumppaneille ja medialle torstaina 12. marraskuuta. Tiedotustilaisuudessa todettiin kunnan olevan kiihtymisvaiheessa.

Sodankylän kunta jatkaa 1. marraskuuta päätettyjä rajoitustoimenpiteitä ja annettuja suosituksia viikolla ja ne kestävät 22. marraskuuta asti. Kuntakohtaisten rajoitusten jatkamisella pyritään turvaamaan koronaepidemian rauhoittuminen.

Lue lisää: So­dan­ky­läs­sä jat­ke­taan ra­joi­tuk­sia vielä vii­kol­la – Kunta on kiih­ty­mis­vai­hees­sa ja il­maan­tu­vuus­lu­ku on nyt 540

16.05. Torniossa avataan infektiopotilaille terveyskeskukseen erillinen infektiopoliklinikka

Tornion terveyskeskuksessa avataan perjantaina 13. marraskuuta alkaen erillinen infektiopoliklinikka infektiopotilaiden vastaanottoa varten.

Tornion kaupungin tiedotteen mukaan infektiopoliklinikalle voi hakeutua erilaisissa infektiotautiin viittaavissa oireissa, esimerkiksi kuumeisena, flunssaisena tai vatsavaivoissa. Infektiopoliklinikalla hoidetaan kaikkia infektiopotilaita.

Koronaepidemiatilanne Torniossa on kiihtymisvaiheessa. Vakavan tautitilanteen vuoksi potilaat, joilla epäillään koronavirustartuntaa tai joilla on erilaisia infektiotautien oireita, halutaan pitää erillään terveyskeskuksen muista asiakkaista.

Infektiopoliklinikalle voi varata ajan puhelimitse arkisin kello 8–16. p. 016 432 835 (takaisinsoittoautomaatti).

Infektiopoliklinikka toimii Tornion terveyskeskuksessa, työterveyshuollon tiloissa osoitteessa Sairaalakatu 1. Sisäänkäynti infektiopoliklinikalle on E3-ovesta, joka on terveyskeskuksen hallintosiiven päädyssä heti terveyskeskukseen pihaan tultaessa. Paikalla on opasteet.

Mehiläinen Länsi-Pohjan työterveysasiakkaat siirtyvät terveyskeskuksessa väliaikaisesti väistötiloihin. Työterveyspalveluiden sisäänkäynti on jatkossa B7-ovesta Vesaisenkadun puolelta.

15.55. Lapin sairaanhoitopiirin alueella neljä uutta tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä on edellisen katsauksen jälkeen todettu neljä uutta tapausta. Tartunnoista kaksi on peräisin ulkomailta. Toiset kaksi tartuntaa liittyvät Sodankylän kunnan tehostetun palveluasumisen yksikön Nutukkaan tartuntaketjuun, ja tartunnat on todettu yksikön työntekijöillä.

Kahden viime viikon osalta sairaanhoitopiirin ilmaantuvuusluku on 70,1 sataatuhatta asukasta kohden.