Äänestys: Mikä on Sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma – äänestä ja osal­lis­tu ar­von­taan

Per­he­työn­te­ki­jä Minna tulee leik­ki­mään lasten kotiin

Minna Juvani leikkii, laulaa, askartelee ja ulkoilee lasten kanssa kerhossa ja Apua arki! -palvelussa lasten kotona.
Minna Juvani leikkii, laulaa, askartelee ja ulkoilee lasten kanssa kerhossa ja Apua arki! -palvelussa lasten kotona.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Arki apua! Perhetyöntekijä Minna lähtee lapsiperheiden apuun ja huolehtii tovin lapsista. Ylitornion seurakunnan perhetyöntekijä Minna Juvani aloitti syksyllä uuden toimintamuodon työssään.

Perhetyöntekijä vapauttaa vanhemman käymään asioillaan, lääkärissä, neuvolassa tai kaupassa. Sillä välin Juvani leikkii, laulaa, pelaa tai ulkoilee lasten kanssa.

– Joskus on tullut perheeltä toive käydä leikkipuistossa. Olen käynyt uimassa ja kirjastossa, Juvani kuvailee työtään lasten kanssa.

Juvani kertoo, että useimmiten hän helpottaa paljon yksin lastensa kanssa olevien äitien arkea. Työssä käyviä äitejäkin on ajateltu. Aikaa on jatkettu iltakuuteen, että vanhempi pääsee töiden jälkeen käymään vaikka yksin kaupassa.

– Tämä on arjen apua, joka on seurakunnan matalan kynnyksen toimintaa. Pieni, mutta tärkeä apu. Olen sanonut ihmisille, että älkää ajatelko, mitä muut ajattelevat, Juvani sanoo.

Lapsiperheen arki on tuttua

Juvani sanoo ymmärtävänsä, että kynnys ottaa perhetyöntekijä kotiin voi olla korkea. Hänelle ei ole vaikeaa mennä toisen kotiin.

– Minulla on aikoinaan ollut kolme pientä poikaa. Tiedän omasta kokemuksesta, millainen lapsiperheen arki on. Elämä saa näkyä. Kun menen perheeseen, näen vain ne lapset, Juvani sanoo.

Perhetyöntekijä käy eri puolilla pitäjää ja kaukaisimpiinkin kyliin voi lähteä, kunhan ilmoittaa hyvissä ajoin.

Etenkin vasta paikkakunnalle muuttaneille lapsiperheille apu korvaa puuttuvan turvaverkon.

Palvelu on maksutonta ja Juvanin mukaan samanlaista toimintaa on monissa seurakunnissa.

Juvani on ylitorniolaisten lapsiperheiden käytettävissä joka toinen torstai kello 13–18. Mukavasti on "kotitöitä" ollutkin.

Ihana työ antaa paljon

Muina aikoina Juvani kohtaa työssään lapsia, nuoria ja aikuisia yhteistyössä Ylitornion kunnan työntekijöiden kanssa.

Tiistaisin on Tenavatupa perheille ja perjantaisin Tenavaparkki, jonne voi tuoda alle kouluikäiset lapset neljäksi tunniksi. Perhekerho on Raanujärvellä joka toinen torstai. Raanujärven kerhossa käy noin 20 lasta.

Torstaisin on seurakunnan päiväkerho, jossa käy kymmenen lasta. Kesäisin Juvani kohtaa nuoria rippileirillä.

Iloista ja reipasta Juvania on helppo lähestyä ja hän ehtiikin heti kertomaan, että viihtyy työssään eikä kuulu missään nimessä toimistoon.

– Minulla on aivan ihana työ ja se antaa paljon. Saan nähdä, miten lapset oppivat uusia taitoja tai askartelevat omia nimiään kerhossa. Kommentit ovat ihania ja palaute on suoraa, Juvani kertoo nauraen.

20 prosenttia työajastaan Juvani on vanhusten kanssa. Ikinuoret on seurakunnan kerho aikuisille, jotka tuntevat kuuluvansa porukkaan. Ikinuoret kokoontuu kerran kuukaudessa Etelä-Portimossa ja satunnaisesti muissakin kylissä.

Lisäksi hän tekee virikkeellisiä kotikäyntejä, joissa lauletaan, poristaan, pidetään tulijumppaa tai käydään ulkoilemassa.

– Vanhusten parissa on mukava työskennellä. Heidän kanssaan puhutaan paljon vanhoista ajoista, korona-ajan vaikutuksesta elämään tai käsityöharrastuksista. On mukava kuunnella muisteluksia vaikkapa sota-ajoista, Juvani sanoo.

Juttupäivänä Juvani  on pakannut kapsekkinsa ja lähtee Kaulirannalle matkailuaiheista ikinuorten kerhoa pitämään.

Kuka?

Minna Juvani

Ylitornion seurakunnan perhetyöntekijä 1.1.2018 alkaen.

Toiminut aikaisemmin seurakunnan lastenohjaajana, parturi-kampaajayrittäjänä ja Ylitornion kunnassa vanhusten virikeohjaajana.

Asuu Ylitornion Kuivakankaalla.

Perheessä puoliso Petri, kolme aikuista poikaa ja yksi lastenlapsi.

Harrastaa intohimoisesti hiihtoa.

Toimii jääkiekkoseura Et-Po 72:ssa.

Remontoi Vanhaisen tilan päärakennusta Kuivakankaalla yhdessä miehensä Petrin kanssa.