somehitti: Maa­gi­set si­vel­ti­men vedot – Elsi Tau­riai­sen video sai rä­jäh­tä­vän suo­sion, yht­äk­kiä seu­raa­jia olikin reilun tu­han­nen sijaan 126 000

Onnettomuus: Hen­ki­lö­au­to suistui tieltä veteen Ra­nual­la – kul­jet­ta­ja me­neh­tyi on­net­to­muu­des­sa

Pääkirjoitus: KOK päästää hyök­käys­so­taa käyvän Venäjän ur­hei­li­jat ke­sä­olym­pia­lai­siin tietyin ehdoin – päätös on pöy­ris­tyt­tä­vä, mutta lin­jas­sa kor­rup­toi­tu­neen jär­jes­tön edus­ta­mien arvojen kanssa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Per­hei­tä uhkaa vakava ter­veys­ris­ki

Mielenterveyspalveluiden puute ja pitkät hoitojonot ovat asettaneet perheet mahdottomaan tilanteeseen. Perhearki on kriisiytynyt ja moni psyykkisesti sairastuneen läheinen on uupunut raskaan hoivataakan alle.

Joka viidennellä suomalaisella on mielenterveyden häiriö. Suurimmalla osalla on yksi tai useampi omainen, jonka elämään läheisen sairastuminen tuo merkittävää kuormitusta. Suomessa on arviolta puoli miljoonaa mielenterveysomaista, osa lapsia. Noin joka neljäs lapsi elää perheessä, jossa on mielenterveysongelmia.

Mielenterveyskriisiämme todentavat paitsi näkyvä hätä myös tilastot. Kelan luvut osoittavat sekä nuorten mielenterveyshäiriöiden hälyttävän kasvun että kuntoutujien määrän rajun nousun. Terveydenhuollon kantokyky ei kestä tätä, kolmannes joutuu odottamaan psykiatrista hoitoa yli puoli vuotta. Se on laittoman kauan.

Totuus tilastojen takana on vielä vakavampi.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.