Pakotteet: Suur­lii­ke­mies Boris Ro­ten­ber­gin maat Pel­ko­sen­nie­mel­lä on ta­ka­va­ri­koi­tu

Ylioppilaat: Onnea kevään uudet yliop­pi­laat! – katso Lapin Kansan ha­ku­ko­nees­ta Lapin kuntien uudet yli­op­pi­laat

Kevättulvat: Tänä vuonna Kit­ti­läs­sä ei tar­vit­se pelätä tul­va­va­hin­ko­ja, mutta joka vuosi näin ei ole ollut – ko­ko­sim­me kuvia Lapin tul­vis­ta

Mainos: Yhtä tuore kuin jär­ves­tä nos­tet­tu rautu. Tilaa Lapin Kansa 1kk 1 €. Klikkaa ti­laus­si­vuil­le.

Pel­ti­pai­lak­ka-pod­cast osa 3: Kil­pa­kelk­kai­lu, hou­kut­te­lee­ko kil­pa­kelk­kai­li­joi­ta pel­käs­tään vauhti vai myös esi­mer­kik­si luonto?

Peltipailakka-podcast

Peltipailakka-podcastissa on käyty läpi kelkan tekniikkaa ja kehitystä sekä matkailukelkkailun historiaa.

Seuraavaksi sukelletaan kilpakelkkailun, siis varsinaisen moottoriurheilun maailmaan. Moottorikelkoilla kisaillaan erilaisissa lajeissa, joista suurelle yleisölle kenties tunnetuin on motocrossia muistuttava snowcross.

Muita kilpailulajeja ovat esimerkiksi enduro, jota edustaa esimerkiksi Kemijärvellä ajettava Giant, sprint, jossa ajetaan metsässä lyhyempiä pätkiä, sekä erilaiset kestävyyskilpailut. Niistä tunnetuin lienee Kanadassa joka toinen vuosi ajettava Cain’s Quest.

Tapio Nykäsen haastateltavina on kaksi eri sukupolven kilpakelkkailijaa.

Venla Jyrkinen
Venla Jyrkinen
Kuva: Tapio Nykänen

Ensimmäinen on tuore sprintin Suomen mestari Venla Jyrkinen. Jyrkinen osallistui viime vuonna myös Cain’s Questiin, joka kuitenkin jäi tekniikkamurheiden vuoksi kesken.

Toinen haastateltava on snowcrossin maailman- ja euroopanmestari Janne Tapio, jota voinee edelleen pitää kaikkien aikojen suomalaisena kilpakelkkailijana. Tapio on jatkanut lajin parissa ja työskentelee nykyisin BRP:n Rovaniemen tehtaalla projektin vetäjänä.

Mikä on vienyt Jyrkisen ja Tapion moottoriurheilun pariin? Houkutteleeko heitä kelkkailussa pelkästään vauhti vai myös esimerkiksi luonto?

Kuuntele uusin jakso:Kuuntele aiemmat jaksot: