Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pekka Toveri: Venäjän johto näyttää olevan pa­nii­kis­sa ja uh­kai­lee epä­suo­ras­ti ydin­aseil­la – osit­tai­nen lii­ke­kan­nal­le­pa­no ei paranna ti­lan­net­ta

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta. Arkistokuva.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta. Arkistokuva.
Kuva: KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK /

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi keskiviikkoaamuna, että maa käynnistää osittaisen liikekannallepanon, joka tulee voimaan jo tänään.

Liikekannallepano koskee ilmeisesti sellaisia henkilöitä, jotka ovat aiemminkin palvelleet maan asevoimissa.

Suomen Puolustusvoimien pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri sanoo, että Venäjän toimet eivät paranna maan tilannetta Ukrainan sodassa.

– Venäjän johto näyttää olevan paniikissa Harkovan suunnan vastoinkäymisten jälkeen. Pelkäävät menettävänsä kohta Luhanskin oblastin. Tehdyt ja tekeillä olevat toimenpiteet, kuten uudet lait sotarikoksista tai osittainen liikekannallepano eivät tilannetta paranna, Toveri kirjoittaa Twitterissä.

Toveri huomauttaa, että Venäjällä ei ole jakaa reservistä palvelukseen otettaville kuin rajallisesti kalustoa ja sekin on vanhaa ja huonokuntoista.

– Ei ole jakaa edes henkilökohtaisia suojavarusteita eikä ole edes riittävästi kouluttajia reserveille.

Toveri arvioi, että osittaisella liikekannallepanolla Venäjän asevoimat eivät saa laadukasta henkilöstöä. Hän epäilee, että palvelusta pyritään välttämään entistäkin enemmän ja jopa loikkaukset Ukrainan puolelle voivat lisääntyä.

Venäjän sotateollisuus on Toverin arvion mukaan vaikeuksissa, eikä se pysty merkittävään tuotannon lisäämiseen materiaalin, komponenttien, tuotantovälineiden ja ammattitaitoisen työvoiman pulan takia.

Entinen tiedustelupäällikkö arvioi, ettei osittainen liikekannallepano muuta voimatasapainoa rintamalla lähikuukausina.

– Nopeasti kerätyt reservit heitettäneen nopeasti Donbassiin pysäyttämään Ukrainan hyökkäystä. Niiden taisteluarvo on alhainen. Suorituskykyisempien joukkojen muodostaminen kestäisi kuukausia.

Toverin mukaan Putin ei julistanut sotaa, koska se olisi hänelle suuri henkilökohtainen riski.

– "Erikoisoperaatiosta" voidaan vetäytyä koska vain, sota voidaan vain voittaa tai hävitä ja häviö henkilöityisi Putiniin.

Putin totesi puheessaan, että Venäjä on valmis käyttämään kaikkia voimakeinoja, jos sen alue on uhattuna.

– Putin uhkailee puheessaan länttä epäsuorasti ydinaseella toivoen, että se heikentäisi lännen tukea Ukrainalle ja saisi lännen painostamaan Ukrainaa rauhaan. Tuskin tulee onnistumaan.

Lisätty kello 10.47 virke ja sitaatti, joissa käsitellään sitä, miksi Putin ei julistanut sotaa.