Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Pedot pää­se­mäs­sä irti

Hallitus ajaa terveydenhoidon yksityistämistä sekä rahalla että sen puutteella. Rahalla tuetaan yksityisiä palveluntuottajia ja yksityislääkäreitä – hallitus korottaa Kela-korvauksia hallituskautena 500 miljoonalla eurolla.

Rahan puutteella hallitus kuristaa hyvinvointialueita, joilta puuttuu jo nyt 1,2 miljardia euroa. Lisäksi hallitus aikoo leikata hallituskauden aikana yli miljardin alueilta. Kelan laskelmien mukaan Kela-korvausten korotus hyödyttää erityisesti keski- ja suurituloisia. Julkisesta perusterveydenhuollosta leikkaaminen taas osuu erityisesti pienituloisiin, mutta myös muuhun väestöön.

Ei riitä, että hallitus tekee parhaansa terveydenhuollon yksityistämiseksi. Myös maan lehdistö ahkeroi samalla asialla. Lapin Kansassa on julkaistu kaksi artikkelia yksityisen terveydenhuollon erinomaisuudesta.

Ensiksi julkaistiin yksityisiä yrityksiä edustavan Hali ry:n mainosteksti, jossa esitettiin perusteettomasti, että yksityiset palvelut ovat kymmeniä prosentteja halvempia kuin julkiset. Mehiläisen toimitusjohtaja pääsi mainostamaan yritystään jutussa, jossa yhtä heppoisin perustein esitettiin Mehiläisen palveluiden olevan halvempia.

Hallituksen toimilla ja lehdistön kritiikittömillä artikkeleilla sekä paikallisten peruskokoomuslaisten ja muiden oikeistopoliitikkojen tuella on yksi päämäärä: siirtää julkiset palvelut yksityisten firmojen voitonteon kohteeksi.

Oikeistopoliitikkojen puheet ja teot sekä lehdistön kampanjointi toteuttaa oikeistolaisissa ajatuspajoissa jo 1970-luvulla kehitettyä ohjelmaa, jota on kutsuttu ”pedon kesyttämiseksi”.  Valtio ja julkinen sektori hyvinvointipalveluineen on kuvattu pedoksi, joka täytyy lannistaa. Suomessa tätä politiikkaa on noudatettu niin kunnissa kuin valtion tasollakin jo ainakin 1990-luvulta lähtien.

Osana tätä strategiaa on ollut kuntien jatkuva hyvinvointipalveluiden aliresurssointi, joka on johtanut palveluiden laadun heikkenemiseen ja henkilökuntapulaan. Hyvinvointialueiden perustamisen jälkeen on tullut aika, jolloin oikeistopoliitikot voivat sulkea vuosikymmenten kuluessa heikentämänsä julkiset palvelut lukkojen taakse ja päästää irti ruokkimansa ahneet hirviöt.

Kirjoittaja on Lapin aluevaltuutettu (vas.).