Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

pääkirjoitus: Lapilla on Poh­jo­lan lin­nak­kees­sa tärkeä rooli

Pa­pe­ri­teol­li­suu­den työn­te­ki­jöi­den lakot ja työ­sul­ku päät­ty­vät – Ju­han­nus­sei­sok­ki lyhenee 24 tuntia, kun ki­ky-tun­nit pois­tu­vat

Hiekkaa ja kermaa tuli kakussa molemmille, sanoi Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala. Tehtaita aletaan käynnistää ja työntekijät alkavat palata yövuoroon.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala (vas.) ja Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén kertoivat sovun löytyneen, vaikka kumpikaan ei ollut ratkaisuun täysin tyytyväinen.
Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala (vas.) ja Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén kertoivat sovun löytyneen, vaikka kumpikaan ei ollut ratkaisuun täysin tyytyväinen.

Paperi, kartonki- ja selluteollisuuden lakko ja työsulku päättyvät ja tehtaita aletaan käynnistää. Paperiliitto ja Metsäteollisuus hyväksyivät maanantaina valtakunnansovittelijan sovintoesityksen alan työehtoriidassa.

– Sovittelija kun tekee kakun, siinä on vähän hiekkaa ja kermaa molemmille. Sen kanssa mennään tästä eteenpäin kaksi vuotta, sanoi Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Hän kertoi, että kiky-tunnit poistuvat ja palkankorotukset noudattavat suunnilleen jo solmittujen sopimusten korotustasoa. Paperiliiton hallinnot hyväksyivät sovintoesityksen yksimielisesti.

– Nyt aletaan laittaa tehtaita käyntiin. Ihmiset alkavat palata yövuoroon töihin ja siitä sitten eteenpäin, jotta saadaan koneet käyntiin.

Myös Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén kuvaili ratkaisua kompromissiksi.

– Kikyn 24 tuntia saatiin korvattua toimialalle paremmalla ratkaisulla. Juhannusseisokkia on lyhennetty 24 tunnilla, ja tehtaat saavat lisää käyntiaikaa ja tuotantoa sekä kustannuksia alas.

– Me voimme ajaa tehtaita pitempään juhannuksen alla ja alentaa kustannuksia niillä tehtailla, jotka ovat käyneet juhannuksen yli.

Hollménin mukaan sopimukseen ei silti voi olla kokonaan tyytyväinen, sillä se ei paranna kustannuskilpailukykyä, vaan onnistuu sen jotenkin säilyttämään.

– Sopimus ei uudista rakenteita sillä tavalla kuin asetimme tavoitteeksi.

"Muutokset riittämättömiä"

Tehtaiden vuotuisen käyntiajan lisääminen 24 tunnilla toteutetaan lyhentämällä juhannusseisokin kestoa. Seisokkiajan työkustannukset alenevat, sillä lisätunneista ei makseta kausipalkan päälle lisäkorvauksia.

Lisäksi sopimus sisältää muita tekstimuutoksia, jotka vaikuttavat tehtaiden tuotannon järjestelyihin ja työvoimakustannuksiin.

– Muutokset tuovat askeleen oikeaan suuntaan, mutta ovat suomalaisten tehtaiden kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta riittämättömiä. Työehtojen rakenteellisessa kehittämisessä on lähivuosina edettävä rivakammin, jos haluamme turvata suomalaisen tuotannon tulevaisuuden, Hollmén sanoi.

Lähivuosina on työnantajan mielestä tärkeää saada aikaan myös työehtosopimuksen työaika- ja palkkausjärjestelmän yksinkertaistaminen.

– On poikkeuksellista, että Paperiliitto ajoi jäsenensä neuvottelukierroksella turhaan lakkoon.  Metsäteollisuus aloitti sopimustunnustelut jo keväällä ja osapuolilla oli kaikki mahdollisuudet päästä vastaavanlaiseen ratkaisuun työrauhan aikana, Hollmén lisää.

Paperiliiton Vanhala piti neuvotteluprosessia liian pitkänä ja raskaana.

– Työnantajapuoli odotti teknologiapuolen avausta. Sen jälkeen varrottiin puhdasta kiky-avausta. Ne eivät sattuneet meidän pöytiin sillä tavalla, kuin ehkä olisi odottanut. Aikaa meni ja jo se teki oman hiekkansa, että jouduttiin lakkoon ja työsulkuun, Vanhala sanoi.

Maanantaina syntyneen sopimuksen palkkaratkaisu on 3,3 prosenttia 25 kuukauden sopimusjaksolla, joka päättyy 31. joulukuuta 2021.  Ensimmäinen 12 sentin yleiskorotus ja 11 sentin paikallinen erä toteutetaan 30. maaliskuuta 2020. Toinen 17 sentin yleiskorotus ja 17 sentin paikallinen erä ovat vuorossa 1. maaliskuuta 2021.

Paperiteollisuuden lakko päättyy ja koneita aletaan käynnistellä.
Paperiteollisuuden lakko päättyy ja koneita aletaan käynnistellä.

Sahoilla ja vaneritehtailla lakko jatkuu

Mekaanisen metsäteollisuuden sahoilla ja vaneritehtailla jatkuu kolmatta viikkoa Teollisuusliiton lakko. Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus jatkoivat maanantaina valtakunnansovittelijan johdolla neuvotteluja, mutta tulosta ei saatu.

Osapuolet palaavat valtakunnansovittelijan toimistolle keskiviikkona. Sitä ennen ne jatkavat neuvotteluja keskenään.

Teollisuusliitto kertoi sunnuntai-iltana, että se pidentää ja laajentaa mekaanisen metsäteollisuuden lakkoaan. Liitto päätti jatkaa meneillään olevaa työtaistelua kahdella viikolla siten, että se päättyy 8. maaliskuuta.

Lisäksi lakko laajenee yrityksiin puusepänteollisuudessa sekä biotuoteteollisuudessa. Kaikkiaan lakon piirissä on siinä vaiheessa noin 10 000 työntekijää.

Syynä lakkojen laajenemiseen on Teollisuusliiton mukaan se, että neuvottelut työnantajia edustavan Metsäteollisuuden kanssa eivät ole edistyneet lainkaan.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtajan Jyrki Hollménin mielestä Teollisuusliitto itse on ollut täysin haluton neuvottelemaan uusista työehdoista, koska se on odottanut sopimuksia muista neuvottelupöydistä, ennen kuin ryhtyy aitoihin neuvotteluihin.