Tähtijuttu: Neljä lap­pi­lais­ta esit­te­lee ener­gia­re­mont­tin­sa

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Mainos Black Friday -tarjouksena Lapin Kansa Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Pa­pe­ri­teol­li­suu­den työn­te­ki­jöi­den lakot ja työ­sul­ku päät­ty­vät –"­Hiek­kaa ja kermaa tuli kakussa mo­lem­mil­le osa­puo­lil­le"

Tehtaita aletaan käynnistää ja työntekijät alkavat palata yövuoroon. Paperiliitto ja Metsäteollisuus hyväksyivät maanantaina sovintoesityksen. Juhannusseisokki lyhenee 24 tuntia.

Paperiteollisuuden lakko päättyy ja koneita aletaan käynnistellä.
Paperiteollisuuden lakko päättyy ja koneita aletaan käynnistellä.
Kuva: Petri Laitinen

Paperiteollisuuden lakko ja työsulku päättyvät ja tehtaita aletaan käynnistää. Paperiliitto ja Metsäteollisuus hyväksyivät maanantaina valtakunnansovittelijan sovintoesityksen alan työehtoriidassa.

– Sovittelija kun tekee kakun, siinä on vähän hiekkaa ja kermaa molemmille. Sen kanssa mennään tästä eteenpäin kaksi vuotta, sanoi Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Hän kertoi, että kiky-tunnit poistuvat ja palkankorotukset noudattavat suunnilleen jo solmittujen sopimusten korotustasoa. Paperiliiton hallinnot hyväksyivät sovintoesityksen yksimielisesti.

– Nyt aletaan laittaa tehtaita käyntiin. Ihmiset alkavat palata yövuoroon töihin ja siitä sitten eteenpäin, jotta saadaan koneet käyntiin.

Vanhala piti neuvotteluprosessia liian pitkänä ja raskaana.

– Työnantajapuoli odotti teknologiapuolen avausta. Sen jälkeen varrottiin puhdasta kiky-avausta. Ne eivät sattuneet meidän pöytiin sillä tavalla kuin ehkä olisi odottanut. Aikaa meni ja jo se teki oman hiekkansa, että jouduttiin lakkoon ja työsulkuun, Vanhala sanoi.

Myös Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén kuvaili ratkaisua kompromissiksi. Hän sanoi, että kiky-tuntien kustannusvaikutukset korvattiin joustoilla ja muilla elementeillä.

– Kikyn 24 tuntia saatiin korvattua toimialalle paremmalla ratkaisulla. Juhannusseisokkia on lyhennetty 24 tunnilla, ja tehtaat saavat lisää käyntiaikaa ja tuotantoa sekä kustannuksia alas.

– Me voimme ajaa tehtaita pitempään juhannuksen alla ja alentaa kustannuksia niillä tehtailla, jotka ovat käyneet juhannuksen yli.

Hollménin mukaan sopimukseen ei silti voi olla kokonaan tyytyväinen, sillä ei paranna kustannuskilpailukykyä, vaan onnistuu sen jotenkin säilyttämään.

– Sopimus ei uudista rakenteita sillä tavalla kuin asetimme tavoitteeksi.