Pan­de­mia nosti it­se­mur­ha­lu­ku­ja Ja­pa­nis­sa – kolme näyt­te­li­jää päätyi ää­rim­mäi­seen rat­kai­suun

Japanin terveysministeriön mukaan ilmiöön saattavat vaikuttaa masennus ja ahdistus koronaviruspandemian vuoksi. Monet ihmiset ovat menettäneet työpaikkansa tai he ovat jääneet kotiin ja menettäneet yhteytensä ystäviin ja perheeseen.

Japanilainen näyttelijä Haruma Miura osallistui Venetsian elokuvajuhlille vuonna 2013. Hän kuoli heinäkuussa 30-vuotiaana.
Japanilainen näyttelijä Haruma Miura osallistui Venetsian elokuvajuhlille vuonna 2013. Hän kuoli heinäkuussa 30-vuotiaana.
Kuva: CLAUDIO ONORATI

Itsemurhan tehneiden määrä on noussut koronaviruspandemian aikana Japanissa. Etenkin naiset ovat tehneet selvästi enemmän, jopa 40 prosenttia, itsemurhia viime vuoteen verrattuna.

Synkät luvut ovat nousseet heinäkuusta lähtien. Elokuussa määrä nousi lähes 16 prosenttia edellisen vuoden elokuusta ja syyskuussa lähes 9 prosenttia.

Myös jopa koululaiset päätyivät äärimmäiseen ratkaisuun viime vuotta enemmän.

Asiasta kertovat muiden muassa Bloomberg, Japan Today, Deutsche Welle ja The New York Times.

Japanin terveysministeriön mukaan ilmiöön saattavat vaikuttaa masennus ja ahdistus koronaviruspandemian vuoksi. Monet ihmiset ovat menettäneet työpaikkansa tai he ovat jääneet kotiin ja menettäneet yhteytensä ystäviin ja perheeseen.

Koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin on kuollut lähes 1 700 ihmistä Japanissa, mutta itsemurha on vienyt tänä vuonna yli 13 000 ihmistä.

"Meidän täytyy pitää kaikki sisällä"

Tragediat ovat nousseet otsikoihin Japanissa myös siksi, että ainakin kolme suosittua näyttelijää teki itsemurhan lyhyen ajan sisällä.

Heinäkuussa kodistaan löydettiin kuolleena jo lapsena näyttelijän uran aloittanut Haruma Miura, 30. Syyskuussa uutisoitiin näyttelijöiden Sei Ashinan, 36, ja Yuko Takeuchin, 40, kuolemasta. Ensimmäinen oli aloittanut uransa mallina ja jälkimmäinen oli hiljattain synnyttänyt toisen lapsensa.

– Yhteiskunnassamme meistä tuntuu, että emme voi näyttää heikkouksiamme, vaan meidän täytyy pitää kaikki sisällä. Kyse ei ole vain siitä, että ei voi mennä puhumaan terapeutille, vaan monet eivät pysty näyttämään heikkouksiaan edes läheisilleen, kertoi New York Timesille johtaja Yasuyuki Shimizu Japanin itsemurhien ehkäisyyn keskittyvästä keskuksesta.

Japanissa julkisuuden henkilöt välttelevät edelleen puhumasta psykologisen avun piiriin hakeutumisesta, koska sen koetaan vaikuttavan negatiivisesti uraan.

Pandemia vaikuttanut mielenterveyspalveluihin

Japani kuuluu harvoihin suuriin maihin, joka julkaisee ajantasaisia itsemurhalukuja. Esimerkiksi Yhdysvallat ja Kiina julkaisevat viralliset tiedot vasta jopa vuosien päästä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n kyselyssä yli 60 prosenttia 130 maasta kertoi, että pandemian aikana mielenterveyspalvelut etenkin haavoittuvaisessa asemassa oleville ovat kärsineet.

Myös Etelä-Koreassa, jossa on OECD:n maista korkeimmat itsemurhaluvut, on ollut pandemian aikana piikki naisten tekemissä itsemurhissa.

Tutkijat ovat varoittaneet, että pandemian aikaisista itsemurhista ei tehtäisi vielä johtopäätöksiä, koska tietoja ei vielä ole saatavilla tarpeeksi. Asiantuntijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että pandemia voi nostaa riskiä esimerkiksi eristäytymiseen, ahdistukseen, taloudellisiin takaiskuihin sekä lisääntyneeseen alkoholin ja huumeiden käyttöön.

– Pandemia on vaikuttanut itsemurhien ehkäisyyn, erityisesti palvelujen puuttumisena, saksalainen tutkija Thomas Niederkrotenthaler kertoi Deutsche Wellelle.

Hae apua itsetuhoisiin ajatuksiin. Valtakunnallinen kriisipuhelin 09 25250111 päivystää 24 tuntia vuorokaudessa. Apua saa myös muun muassa https://mieli.fi/fi/verkossa -sivustosta.