Tähtijuttu: Lappi on Naton sol­mu­koh­ta, sanoo Ul­ko­po­liit­ti­sen ins­ti­tuu­tin johtaja Mika Aaltola

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Tilaajille

Pal­jon­ko hal­li­tuk­sen jät­ti­mäi­nen krii­si­pa­ket­ti yh­tiöil­le auttaa alen­ta­maan sähkön hintaa? Ener­gia­pro­fes­so­ril­ta suorat vas­tauk­set: "Tar­vit­tai­siin konk­reet­ti­sia toimia enemmän ja no­peas­ti"

Seuraava puoli vuotta on kriittinen Fortumille ja muille energiayhtiöille. Aalto-yliopiston professori Peter Lund sanoo toivovansa, että kymmenen miljardia yhtiöille riittää. Tukipaketissa on kyse yhtiöiden toiminnan mahdollistamisesta eikä sähkön hinnan painamisesta alas.

Hallitus kertoi sunnuntaina hätärahoituksesta energiayhtiöille. Sen puitteissa valtio voi myöntää kymmenen miljardin euron edestä lainoja ja takauksia Suomessa sähköntuotantoa harjoittaville yhtiöille.

Summa on huikea ainakin, kun sitä vertaa Suomen valtion ensi vuoden talousarvion loppusummaan 80 miljardia euroa.

Kriisipaketin taustalla on Venäjän perjantainen ilmoitus pitää Nord Stream 1 -kaasuputki suljettuna. Tämän seurauksena energiamarkkinoiden kriisi paheni entisestään, ja hintojen pelätään nousevan vielä nykyistäkin korkeammiksi.

Kysyimme Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professorilta Peter Lundilta, mitä kriisipaketti käytännössä tarkoittaa ja millaisia seurauksia sillä on esimerkiksi sähkön hintaan ja energiayhtiöiden toimintaan.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.