Lapin Kansa live: Arctic Volley kohtaa lii­gas­sa Jy­my­Vol­leyn – katso huip­pu­len­to­pal­loa suorana kello 18.30

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Päi­vit­ty­vä ko­ro­na­seu­ran­ta: Län­si-Poh­jas­sa kaksi uutta tar­tun­taa, Ro­va­nie­mel­lä ei ti­la­päi­ses­ti saa ko­ro­na­to­dis­tuk­sia, So­dan­ky­lä päi­vit­ti ko­ro­na­suo­si­tuk­sia

11.49: Rovaniemellä ei toistaiseksi saa koronarokotustodistuksia

Tietojärjestelmien ongelmien ja rokotusten kirjaamisessa tapahtuneiden virheiden takia rokotustodistus ei muodostu oikein Kanta-palveluista asiakkaille.

Rovaniemen kaupungin tiedotteen mukaan terveyskeskus ei pysty muodostamaan omasta tietojärjestelmästään kansallisen rokotustodistuksen mukaista QR-koodin sisältävää todistusta.

Terveyskeskus voi antaa vain vapaamuotoisen todistuksen, joka ei kuitenkaan välttämättä kelpaa ulkomaille matkustamiseen. Näin ollen korvaavaa rokotustodistusta ei voi saada mistään, ennen kuin virheet on saatu korjattua.

Tiedotteessa kerrotaan, että tällä hetkellä koronarokotustodistusta ei muodostu oikein yli 6000 rokotetulle rovaniemeläiselle.

Rovaniemen kaupunki pahoittelee tilannetta. Tiedotteessa todetaan, että kaupunki pyrkii korjaamaan tiedonsiirron ongelmat tietojärjestelmätoimittajan kanssa ja korjaamaan virheelliset kirjaukset, jotta asia saadaan kuntoon.

– Kirjaamisen virheet ovat inhimillisiä ja pyydämme kärsivällisyyttä. Saimme tarkan tiedon virhetilaan jäävien rokotustietojen määrästä vasta pari päivää sitten. Näiden korjaaminen on käsityötä ja henkilötyövoiman järjestäminen tähän työhön muiden tehtävien keskeltä on haastavaa”, sanoo hallintoylilääkäri Paula Reponen tiedotteessa.

Rovaniemi saa tietojärjestelmätoimittajalta henkilölistan virhetilaan menneistä rokotustiedoista, joten rokotettujen ei tarvitse olla yhteydessä terveysasemalle tai Kanta-palveluihin. Kaupunki tiedottaa kuntalaisia tilanteen etenemisestä ensi viikkoon mennessä.

11.45: Sodankylä päivitti koronasuosituksiaan

Perjantaina 11. kesäkuuta päivitettyjen ohjeiden mukaan Sodankylän kunta noudattaa koronakoordinaatioryhmän tekemiä suosituksia, ja on päivittänyt kuntakohtaiset suositukset.

Sodankylän kunnan tiedotteen mukaan kunnassa ei ole enää kokoontumisrajoituksia, mutta tapahtumajärjestäjien tulee huolehtia riittävästä hygieniasta kuten mahdollisuudesta käsien puhdistamiseen, riittävien etäisyyksien ylläpidosta sekä tilojen ja pintojen puhdistamisesta.

Yksityistilaisuuksien osalta ei ole voimassa olevia rajoituksia. Edelleen tilaisuuksissa suositellaan kuitenkin pitämään kahden metrin turvavälit ja käyttämään kasvomaskia.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja kulkuneuvoissa, joissa ei voida pitää turvaväliä. Työpaikoilla kasvomaskin käyttöä suositellaan henkilölle, joka on edeltävän 14 vuorokauden aikana vieraillut kiihtymis- tai leviämisalueella.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasyksiköissä koko henkilökunnan tulee kuitenkin edelleen käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta hoitaessaan asiakkaita ja potilaita.

Hyvinvointikeskus Sopukan osastoilla sekä sosiaali- ja ikäihmisten asumispalveluyksiköissä voi vierailla täysin terveenä. Kaikkien vierailujen aikana suositellaan vierailijan sekä potilaan ja asiakkaan käyttävän kasvomaskia, mikäli turvaväliä ei voida pitää.

Tiedotteen mukaan etätyösuositus päättyy. Mikäli työntekijä kuitenkin matkustaa erityisesti kiihtymis- ja leviämisvaiheessa oleville alueille, tulisi matkalta paluun jälkeen käyttää työpaikalla kasvomaskia tai mahdollisuuksien mukaan tehdä etätyötä 3 vuorokauden ajan.

11.43: Länsi-Pohjassa uusi tartuntoja

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu kaksi uutta tartuntaa. Vs. johtajaylilääkärin Petra Portaankorvan mukaan molemmat tartunnat on todettu karanteenin sisältä.