Koronavirus: Ro­va­nie­mi lo­pet­taa kou­lu­jen luok­ka-al­tis­tu­mis­ten tie­dot­ta­mi­sen

Koronatesti: Katso Lapin Kansan video: Näin teet ko­ro­na­vi­ruk­sen ko­ti­tes­tin oikein

Päivän lef­fa­poi­min­nat: Ar­ki­huo­le­si kaikki heitä – lumoava ja­pa­ni­lais­ani­maa­tio su­kel­taa elämän syviin poh­ja­vir­toi­hin

Kriitikko Pekka Eronen valitsee päivän kolme kiinnostavinta elokuvaa.

The Red Turtle -elokuvassa autiolle saarelle haaksirikkoutunut mies törmää eräänä päivänä törmää jättiläiskilpikonnaan, joka muuttaa hänen elämänsä.
The Red Turtle -elokuvassa autiolle saarelle haaksirikkoutunut mies törmää eräänä päivänä törmää jättiläiskilpikonnaan, joka muuttaa hänen elämänsä.

The Red Turtle


Japanilainen animaatiostudio Ghibli poikkesi perinteistään ja pestasi ohjaajaksi hollantilaisen Michaël Dudok de Witin. Se kannatti: ilman turhia kiireitä ja vuorosanoja pärjäävä seikkailu on yhtiön lumoavin sitten mestari Hayao Miyazakin kulta-aikojen. Aution saaren miehen ja jättiläiskilpikonnan kohtaamisesta alkaa sukellus elämän syviin pohjavirtoihin. Vapauden tunne ei tosin sukupuolirooleihin ulotu. Ensiesitys. (Japani 2017)

TV5 klo 19.20

Gran Torino


Nuorempana Clint Eastwood ratsasti kaupunkiin ja paukutti konnat kumoon. Nyt hän tyytyy murisemaan kotitalonsa kuistilta ohikulkijoille, ja varjelee korkeintaan 1970-luvun klassikkoautoaan. Tarina vanhan lesken ja Korean sodan veteraanin mielenmuutoksesta etenee eläkevaarin vakaata tahtia. Panokset kumminkin kovenevat, kun jäärä tutustuu naapuriin muuttaneeseen aasialaisperheeseen. Christopher Carley on katolinen pappi. (USA 2008)

Sub klo 21.00

Gloria – gangsteriheila


Viime lauantaina Gena Rowlands eläytyi vaimon ja äidin mielenterveysongelmiin elokuvassa Naisen parhaat vuodet. Kovapintaisen Glorian roolissa hän ei ehdi kriiseilemään, kun ottaa suojelukseen palkkamurhaajien jahtaaman pikkupojan. Ohjaaja John Cassavetes tasapainotti tarkasti jännityksen ja tunteilun. Luc Bessonin Leon (1994) yritti sivakoida perässä, mutta sekin puuskutti ylämäissä ja keskittyi lähinnä ampumahiihtoon. (USA 1980)

Yle Teema & Fem klo 21.55