Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Päi­vä­ko­tien yk­si­tyis­tä­mi­nen es­tet­tä­vä

Rovaniemen sivistyslautakunta päätti äänestyksen jälkeen 2.11. Mäkirannan ja Kivikankaan päiväkotien siirtämisestä palvelusetelitoiminnaksi osana kaupungin säästötoimenpiteitä. Samaan tulokseen päätyi kaupunginhallitus. Päiväkotien säilyttämistä omana toimintana kannattivat sekä lautakunnassa että kaupunginhallituksessa vain sdp, vasemmistoliitto ja vihreät.

Olemme huolissamme päiväkotien lyhytnäköisen ja laajamittaisen yksityistämisen vaikutuksista lapsiin, perheisiin ja työntekijöihin. Omistajanvaihdoksia on näissä päiväkodeissa ollut jo useampia. Mäkirannan kohdalla omistajavaihdos olisi neljäs ja 2020 käyttöönotetun Kivikankaan kohdalla kolmas. Tuntuu kohtuuttomalta, että kaupunki on valmis tekemään lapsiin kohdistuvia säästötoimia, jotka asettavat päiväkodin asiakkaiden ja henkilöstön tulevaisuuden vaakalaudalle.

Mäkirannan ja Kivikankaan toimintaan ollaan oltu erittäin tyytyväisiä toiminnan siirryttyä kaupungille. Perheillä on ollut turvallinen olo jättäessään lapsensa päiväkotiin. Toiminta on ollut laadukasta ja tukenut kasvatuskumppanuutta. Olisi kohtuutonta pompotella samoja päiväkoteja yksityiselle edestakaisin. Lapset ja vanhemmat ovat ansainneet arkeensa jatkuvuutta, ei lisää epävarmuutta.

Rovaniemen kaupunginvaltuusto päätti kunnan veroprosenteista tietäen sivistyslautakunnan esittämät leikkauskohteet. Veroprosentin maltillisella korotuksella myös nämä leikkaukset oltaisiin voitu välttää. Tässäkin äänestyksessä puolueemme jäivät vähemmistöön.

Uskomme silti, että ollakseen aidosti lapsiystävällinen kaupunki, Rovaniemen täytyy tehdä myös johdonmukaista politiikkaa ja uskaltaa tehdä investointeja lasten tulevaisuuteen. Toivottavasti valtuuston kokouksessa lasten etu voittaa.

Maria-Riitta Mällinen (sd.), Mari Ikonen (vas.) ja Miikka Keränen (vihr.)

Kirjoittajat ovat Rovaniemen kaupunginhallituksen jäseniä.