Jalkapallo: "Oli hienoa huo­ma­ta, että seu­ral­la on kova luotto osaa­mi­see­ni", ku­vai­lee ro­va­nie­me­läis­jal­ka­pal­loi­li­ja Vilma Koi­vis­to siir­toaan yhteen Ruotsin huip­pu­jouk­kueis­ta

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Kolumni
Tilaajille

Päi­vä­kir­ja: "Oot söpö" ja 23 muuta jou­lu­ka­len­te­rin luukkua

-

1. Osaat piirtää hyvin.

2. Oot hyvä askartelee. 

3. Oot hauska. 

4. Et oo tylsä. 

5. Vastaat rehellisesti. 

Tiedättekö mitä nämä ovat? Ne ovat joulukalenterin "luukkuja", joita tyttäreni on löytänyt joulukuun ajan joka aamu tyynynsä alta. Hän ei osaa vielä lukea mutta pyytää luukun avaamiseen apua. Joskus sen sisältö naurattaa, toisinaan lapsi väittää vastaan. "Enkä oo!"

7. Olet reilu.

8. Olet hyvä ystävä. 

Joulukalenterin on keksinyt ja toteuttanut vanhempi tyttäreni. Värikkäillä tusseilla kolmasluokkalainen on kirjoittanut pienille lappusille ajatuksia pikkusiskostaan. Mitä kaikkea tuo rakas riiviö onkaan?

Muutama lappu on jo mennyt hukkaan, mutta suurin osa on tallessa. Ne saavat päätyä säästettävien lapsuusmuistojen joukkoon.

11. Et matki muita liikaa. 

12. Sulla on kivoja leikkejä. 

13. Osaat kuunnella. 

14. Osaat näytellä esim. koiraa. 

En tiedä kummasta olisin enemmän ylpeä: Kuopuksestani, joka on kaikkea sitä, mitä joulukalenterin lapuissa lukee. Vai esikoisestani, joka näitä ihania asioita siskolleen kirjoittaa.

Onneksi ei tarvitse valita.

Samalla mietin, miten osaisin itse olla puoliksikaan sitä, mitä he ovat. Olenko ollut reilu ja hyvä ystävä? Olenko osannut kuunnella ja vastata rehellisesti?


Entä milloin viimeksi olen tähän tapaan kehunut toista, vaikkapa työkaveria tai sukulaista? Tietävätkö minun sisarukseni, miten heitä ihailen ja arvostan?

15. Sulla on hyviä ideoita. 

16. Oot harvoin tosi vihainen. 

17. Sulla on hassuja asentoja. (Toim. huom. Tämä on yksi suosikeistani.)

18. Oot rohkea. 

19. Oot söpö.

Jälleen kerran totean, että meillä aikuisilla olisi todella paljon opittavaa lapsilta. Esimerkiksi tämän joulukalenteri-idean voisi ottaa jokapäiväiseen käyttöön sopivasti sovellettuna. Voin sanoa, kirjoittaa tai osoittaa vaikka vain ystävällisellä eleellä lähellä elävälle, että "oot taitava" tai "tykkään susta".