Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pai­kal­lis­leh­tien pää­toi­mit­ta­ja­yh­dis­tys pa­hek­suu Mika Aal­to­lan vih­jai­lu­ja

Yhdistys kehottaa presidenttiehdokasta tarkentamaan syytöksiään.

Aaltola kieltäytyi yksilöimästä STT:lle, mitkä tahot ovat antaneet hänen ymmärtää, että mainostilaa ostamalla voisi saada lisää näkyvyyttä journalistisessa mediassa. Arkistokuvassa Aaltola vierailulla Rovaniemellä viime talvena.
Aaltola kieltäytyi yksilöimästä STT:lle, mitkä tahot ovat antaneet hänen ymmärtää, että mainostilaa ostamalla voisi saada lisää näkyvyyttä journalistisessa mediassa. Arkistokuvassa Aaltola vierailulla Rovaniemellä viime talvena.
Kuva: Anssi Jokiranta

Paikallislehtien päätoimittajayhdistys PPY paheksuu presidenttiehdokas Mika Aaltolan vihjailuja, joiden mukaan jotkut maakunta- ja paikallislehdet olisivat tarjonneet mainosmyynnin ohessa myös toimituksellista sisältöä.

Päätoimittajayhdistyksen mukaan vihjaus sanomalehtien mainosmyynnin ja journalismin kytköksistä on vakava, ja siksi tapaus on syytä yksilöidä tarkemmin, jotta mainehaitta ei kohdistuisi koko sanomalehdistöön.

– Kaikki päätoimittajajäsentemme johtamat toimitukset ovat sitoutuneet Journalistin ohjeisiin, jotka yksiselitteisesti kieltävät toimituksellisen aineiston ja ilmoitusten kytkökset. Presidenttiehdokas Aaltolan tulisi avata syytöksensä tarkemmin, puheenjohtaja Sauli Pahkasalo sanoo PPY:n tiedotteessa.

Pahkasalo muistuttaa myös oikeiden termien käytöstä tiedotusvälineistä puhuttaessa.

– Kyse saattaa olla myös väärinkäsityksestä, sillä media-alalla toimii joitakin villejä lehtinimikkeitä, jotka eivät ole Uutismedian liiton jäseniä eivätkä niiden päätoimittajat yhdistyksemme tai muiden päätoimittajayhdistysten jäseniä. Niitä ei tule kutsua paikallislehdiksi eikä sanomalehdiksi, Pahkasalo painottaa.

Keskustelu mainosten ja medianäkyvyyden koplauksesta käynnistyi haastattelusta, jonka Aaltola antoi Journalisti-lehdelle.

Tiistaina Aaltola kieltäytyi yksilöimästä STT:lle, mitkä tahot ovat antaneet hänen ymmärtää, että mainostilaa ostamalla voisi saada lisää näkyvyyttä journalistisessa mediassa. Hän sanoi, että mainosmyyjiltä on tullut suoraan hänelle kaksi yhteydenottoa presidentinvaalikampanjan aikana.

Aaltolan vaalikampanjaorganisaatio pyrkii selvittämään tarkemmin, millaisista toimijoista kahden mainosmyyjän yhteydenotoissa on ollut kyse.