kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Päät­tä­jien huo­leh­dit­ta­va ih­mis­ten toi­meen­tu­los­ta

Hyvinvointialueiden myötä Rovaniemen 2023 tuloveroksi määräytyy 8,86 prosenttia. Vaikka kunnallisvero laskee 12,64 prosenttiyksiköllä, palkansaajien verot säilyvät kutakuinkin ennallaan, kun valtion verotus kiristyy vastaavasti. Valtaosa kaupungin menoista siirtyy alueelle, kuten myös sote-asioiden toiminnalliset ja taloudelliset haasteet. Kaupunki on jatkossa entistä vahvemmin kiinni sivistyksen, kasvatuksen ja elinvoiman edistämisessä.

Ajoittain tuntuu, että päättäjien ajatukset ovat muualla kuin kaupungin kehittämisessä sekä ihmisten toimeentulosta ja elinoloista huolehtimisessa. Maailman tila uhkaa myös rovaniemeläisten elämää. Inflaatio sekä korkojen ja kustannusten tuntuu jokaisen kukkarossa. Mitä päättäjät tekevät asialle?

Veronmaksajain Keskusliiton mukaan keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat Rovaniemellä veroja yli 200 euroa kuukaudessa enemmän kuin Helsingissä. Myös Rovaniemen asumiskustannukset ovat valtakunnan kärjessä. Moni meistä olisi tyytyväinen, kun kaupassa käydessä ei tarvitsisi aina laskea, riittävätkö rahat vielä ensi viikolla tai voiko kaikki laskut maksaa ajallaan.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi