pääkirjoitus: Suomi juhlii 106. it­se­näi­syys­päi­vään­sä en­sim­mäi­sen kerran puo­lus­tus­liit­to Naton jä­se­ne­nä – sul­je­tun itä­ra­jan takaa on turha odo­tel­la korkean tason on­nit­te­lu­ja

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Juhlapyhä: Lapin Kansa il­mes­tyy it­se­näi­syys­päi­vä­nä vain nä­köis­leh­te­nä ver­kos­sa – seu­raa­va pai­net­tu lehti il­mes­tyy per­jan­tai­na 8.12.

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pää­mi­nis­te­ri Sanna Marin: Hal­li­tus joutuu te­ke­mään vai­kei­ta pää­tök­siä ja käyt­tä­mään kovia keinoja työl­li­syys­ta­voit­tee­seen pää­se­mi­sek­si

Marinilta tivattiin Ylellä hänen ensimmäisellä pääministerin haastattelutunnillaan konkreettisia uusia keinoja työllisyyden nostamiseksi, mutta niitä ei tippunut. Marinilla on silti vakaa luottamus, että 60 000 uutta työpaikkaa saavutetaan, eikä hallitus ole istunut alkukauttaan rukkasten päällä.

Pääministeri Sanna Marinia (sd.) kritisoitiin Ylen haastattelutunnilla siitä, että hallitus on tehnyt kamalan vähän päätöksiä eikä sillä ole kiire mihinkään.
Pääministeri Sanna Marinia (sd.) kritisoitiin Ylen haastattelutunnilla siitä, että hallitus on tehnyt kamalan vähän päätöksiä eikä sillä ole kiire mihinkään.
Kuva: ALESSANDRO DELLA VALLE

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus joutuu tekemään vaikeita päätöksiä ja käyttämään kovia keinoja työllisyystavoitteisiin pääsemiseksi. Hän arvioi Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että realistinen aikataulu konkreettisille päätöksille on touko-elokuun välissä.

– Olemme sitoutuneet elokuun budjettiriiheen, eli siihen mennessä päätökset pitää olla tehtynä.

Marin myöntää, että maan työllisyysasteen saaminen 75 prosenttiin on kova tavoite.

– Päätökset siitä, että ensin 30 000 uutta työpaikkaa syntyy, tulevat elokuun budjettiriiheen mennessä. Nämä eivät kaikki ole helppoja päätöksiä eivätkä pehmeitä keinoja.

Hallitusohjelmassa on paljon tuettuja työllisyyskeinoja, ja Marinilta tivattiinkin nyt, mitä uusia keinoja hänen pääministerinä pitää hakea, että Talouspolitiikan arviointineuvoston äskettäinen kritiikki saadaan kaadettua.

Marinin mukaan palkkatuki on yksi työllistämisen keino, mutta tarvitaan muutakin. Hän toisti moneen otteeseen, että päätöksenteon ajankohta on touko-elokuussa.

Pääministeriltä vaadittiin myös jotain konkreettista tuettujen työllistämiskeinojen lisäksi.

– En lähde tässä vaiheessa yksittäisiä keinoja esittelemään ilman että hallitus on niitä ensin yhdessä linjannut, Marin vastasi.

Haastattelutunnilla ihmeteltiin, miksi työllisyystoimista kerrotaan vasta toukokuusta alkaen. Marinille huomautettiin, että valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan vaikutusarvioita olisi tulossa jo huhtikuun kehysriihessä.

Marin vastasi, että työllisyyden valmistelutyötä tehdään koko ajan ja erilaisia esityksiä on jo olemassa.

– Voi olla konkreettista kerrottavaa jo varmaan huhtikuussakin, Marin muotoili.

Talouspolitiikan arviointineuvosto julkisti äskettäin kriittisen arvion, jonka mukaan hallituksen suunta on väärä. Marin lupaa, että hallitus katsoo arvion huolellisesti.

Hän vakuuttaa, että hallituksen keskeisenä keinona tulevaisuuden taloushaasteissa on juuri työllisyyden vahvistaminen.

– Meillä on velvoittava työttömyysturvajärjestelmä. Velvoittavuutta ei ole kukaan esittänyt tämän hallituksen puitteissa purettavaksi, joten myös velvoitepuolta pitää tarkastella.

Marinia kritisoitiin haastattelutunnilla siitä, että hallitus on tehnyt kamalan vähän päätöksiä: sillä ei ole kiire mihinkään. Onko se johtamisesta kiinni?

– Ei ole johtamisesta kiinni. Elämme senkaltaisessa mediaympäristössä, että päivittäin pitäisi reagoida uutisiin. Enemmän on merkitystä sillä, mitä hallituskaudella saavutetaan.

Hallituskaudella tavoitellaan kaikkiaan 60 000:ta uutta työllistä. Marinilla on vakaa luottamus, että tämä luku saavutetaan eikä hallitus ole istunut rukkasten päällä.

Vaikeasta työmarkkinakeväästä Marin totesi sen, että hallitus ei ole neuvotteleva osapuoli: hallitus ei tule lupauksilla kirittämään työmarkkinaneuvotteluja, kun tilanne on hankala muutenkin.