Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Pää­mi­nis­te­ri Marin pitää työ­pe­räi­sen maa­han­muu­ton edis­tä­mis­tä yhtenä tär­keim­mis­tä asiois­ta vaa­li­kau­den alussa

Kokoomuksen ehdotus sote-palveluiden miljarditehostamisesta saa SDP:n puheenjohtajan tuohtumaan: "Se on pötypuhetta."

Hoitajapulaa pitäisi Sanna Marinin mielestä ratkoa määrätietoisella ja johdonmukaisella politiikalla.
Hoitajapulaa pitäisi Sanna Marinin mielestä ratkoa määrätietoisella ja johdonmukaisella politiikalla.
Kuva: Jonas Ekstromer

Mikäli se SDP:n puheenjohtajasta, pääministeri Sanna Marinista on kiinni, sosiaali- ja terveyspalveluiden leikkaukset eivät hänen vahtivuorollaan etene. Ajatuskin saa hänet suorastaan tuohtumaan.

Kokoomus on arvioinut omassa vaaliohjelmassaan, että rakenteellisilla uudistuksilla, kuten muun muassa ulkoistamalla sote-palveluita, voitaisiin saada miljardin euron säästö.

– Se on pötypuhetta. Meillä on jo tällä hetkellä pulaa resursseista hyvinvointialueilla, näpäyttää Marin STT:n puheenjohtajahaastattelussa.

Marin uskoo, että sote-palveluja voidaan järjestää järkevämmin ja tehokkaammin. Rahaa tarvitaan kuitenkin vain lisää, kun Suomen väestö ikääntyy.

– Jos samanaikaisesti väitetään, että sieltä on muka otettavissa ihan valtavasti rahaa pois, niin se ei tarkoita muuta kuin heikompia palveluita ja työntekijöiden potkimista ulos.

Hänestä oikeistopuolueiden puheet ovat ristiriitaisia, kun toisaalta esitetään miljardien säästöjä julkisista palveluista ja toisaalta halutaan taklata hoitajapulaa.

– Hoitajat eivät tule ilmaiseksi töihin. Myös siksi pitää varmistaa, että rahoitus on riittävä.

Lähetystöjen roolia tehostettava rekrytoinnissa

Hoitajapulaa pitäisi Marinin mielestä ratkoa määrätietoisella ja johdonmukaisella politiikalla. Palkkauksen lisäksi työolojen pitää olla kunnossa ja työntekijöiden pitää pystyä vaikuttamaan työnsä sisältöön. Uusia työntekijöitä pitää saada kouluttamalla ja houkuttelemalla heitä ulkomailta.

Ulkomaisten työntekijöiden saamiseksi hän tehostaisi Suomen lähetystöjen ja paikallisten toimijoiden yhteistyötä. Lisäksi Suomessa pitäisi ratkaista käytännön tasoon liittyviä esteitä.

– Jos lähtömaassa on riittävä koulutus, osa siitä voitaisiin hyväksilukea ja sitten täydentää osaamisen aukkoja. Ei tarvitsisi alusta asti tutkintoa suorittaa, jos pohjaosaaminen jo on.

Suomen kielen vaatimuksessa pitäisi hänestä olla myös joustavuutta.

Käännytykset "käsittämättömin perustein" lopetettava

Marinin johtama SDP haluaisi vauhdittaa työperäistä maahanmuuttoa heti vaalikauden aluksi. Hän ei osaa arvioida, miten paljon tarkalleen maahanmuuttoa tulisi lisätä, mutta määrän pitää olla huomattavasti suurempi kuin nyt.

– Kyse ei ole vain lukumäärästä vaan myös siitä, minkälaista se työperäinen maahanmuutto on ja miten onnistumme myös perheenjäsenten työllistämisessä ja perheen liittämisessä osaksi yhteiskuntaa. Tällä on iso vaikutus siihen, haluavatko ihmiset jäädä tänne tekemään töitä.

SDP ei kuitenkaan kannata edelleenkään saatavuusharkinnasta luopumista. Saatavuusharkinta tarkoittaa, että ulkomailla olevan työntekijän hakiessa oleskelulupaa selvitetään, olisiko avoinna olevaan paikkaan jo tarjolla työntekijää Suomesta.

Lisäksi täytyy torjua työperäiseen maahanmuuttoon liittyviä ongelmia.

– Täytyy lisätä valvonnan resursseja, vahvistaa ammattiliittojen asemaa esimerkiksi mahdollistamalla kanneoikeus tai kriminalisoimalla alipalkkaus. Emme halua tänne halpatyövoimaa heikentämään suomalaista työelämää tai sitä, että työnantajat voisivat hyväksikäyttää työntekijöitä.

Epäoikeudenmukaisten käytäntöjen korjaaminen on myös tärkeää. Hän pitää pöyristyttävinä viime aikoina ilmi tulleita tapauksia, joissa työtä tekeviä ihmisiä on käännytetty Suomesta "täysin käsittämättömin perustein".

Marin pyrkii löytämään aikaa myös läheisille – käy usein tyttärensä kanssa kirjastossa
Saila Kiuttu, STT

On kirkas helmikuinen iltapäivä, ja pääministeri Sanna Marin (sd.) saapuu eduskuntaan kävellen.

– Tämä työ on rankkaa myös fyysisesti, ja ilman liikuntaa en usko, että pystyisin tätä tekemään, hän sanoo.

Istumista ja kokouksia on paljon, päivät venyvät pitkiksi.

– Liikunnasta saa suhteessa enemmän energiaa kuin unesta.

Miten olet onnistunut yhdistämään perhe- ja työelämän vaatimukset?

– Vaikea sanoa, onko siinä mahdollisuus sillä tavalla onnistua, että elämä olisi tasapainossa täydellisesti. Työ vie isoimman osan elämästä, ja siihen pitää vain suhtautua niin.

Pääministerillä on miehensä kanssa viisivuotias tytär.

– Olen itse pyrkinyt totta kai pienen lapsen äitinä huolehtimaan siitä, että on mahdollisuus niihin hetkiin oman lapsen kanssa ja myös mahdollisuus liikuntaan ja ystävien näkemiseen, vaihtelevasti siinä onnistuen.

STT pyysi puoluejohtajilta puheenjohtajahaastatteluihin valokuvausta mielitekemisen parissa. Suuriin irtiottoihin kiireinen aikataulu ei vaalien alla anna myöten, joten Marin valitsi tulla kuvatuksi Helsingin keskustakirjasto Oodissa, vastapäätä Eduskuntataloa.

Hän kertoi käyvänsä Oodissa usein tyttärensä kanssa.