Jääkiekko: RoKi Hockey sai ison omis­ta­jan Sveit­sis­tä – EHC Klo­te­nin osa­omis­ta­ja Mike Schälch­li on Lapin ystävä

Itäraja: Ra­ja-Joo­se­pis­sa rau­hal­li­nen yö, ei ra­jan­ylit­tä­jiä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pää­mi­nis­te­ri Marin: Nord Stream -sa­bo­taa­sin takana voi olla halua pe­lo­tel­la Eu­roop­paa – si­sä­mi­nis­te­ri Mik­ko­sen mukaan hal­li­tus arvioi pi­lot­ti­han­ket­ta ra­ja-ai­dan ra­ken­ta­mi­sek­si

Periaatepäätös venäläisten turistiviisumeista tulee valtioneuvoston pöydälle huomenna.

Helsinki
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan viranomaiset ja hallitus seuraavat tarkasti Nord Stream -vuotoon liittyvän tilanteen kehittymistä.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan viranomaiset ja hallitus seuraavat tarkasti Nord Stream -vuotoon liittyvän tilanteen kehittymistä.
Kuva: Stina Virkamäki, valtioneuvoston kanslia

Nord Stream -kaasuputkien tarkoituksellinen vahingoittaminen voi liittyä laajempaan toimintaan Itämeren vakauden horjuttamiseksi ja pelon luomiseksi Eurooppaan, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd.).

Marin sanoi, ettei pelolle tule antaa sijaa eikä tule olla sinisilmäinen. Hän sanoi, että viranomaiset ja hallitus seuraavat tilannetta tarkasti.

– Vaikka tilanne on vakava ja seuraamme sitä hyvin tarkasti, tässäkin kohtaa on syytä pitää maltti mielessä, hän sanoi.

Pääministeri puhui tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin hallituksen iltakoulun jälkeen. Hallitus oli käsitellyt iltakoulussaan ulko- ja turvallisuuspoliittista tilannetta. Hallituksen iltakoulu on keskustelutilaisuus, eli se ei tee virallisia päätöksiä.

Alkuviikosta on kerrottu, että molemmissa Venäjältä Saksaan kulkevissa Nord Stream -kaasuputkissa on havaittu vuotoja. Putkilla ei toimiteta kaasua Eurooppaan, mutta ne ovat sisältäneet kaasua.

Yhdeksäs Ukraina-paketti ensi kuussa

Tapahtunutta on laajalti arveltu tai vihjattu Venäjän järjestämäksi sabotaasiksi. Sekä Ruotsin että Tanskan seismologiset keskukset rekisteröivät maanantaina voimakkaita räjähdyksiä kaasuvuotojen alueella.

– Tiedossa on ollut, että kriittisen infrastruktuuriin kohdistuva sabotaasi on realistinen uhka. Nyt sellaista näyttää tapahtuneen ja vieläpä varsin merkittävään kohteeseen, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi.

Hän sanoi, että viranomaiset arvioivat jatkuvasti, onko kotimaisia kohteita kohtaan olemassa uhkaa ja mittaavat mahdolliset suojaamistoimet sen mukaan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr), pääministeri Sanna Marin (sd.), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) puhuivat hallituksen tiedotustilaisuudessa.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr), pääministeri Sanna Marin (sd.), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) puhuivat hallituksen tiedotustilaisuudessa.
Kuva: Stina Virkamäki, valtioneuvoston kanslia

Kaikkonen peräänkuulutti sitä, ettei Ukrainan tilannetta pidä unohtaa tapahtumien keskellä.

– Räjähdykset sattuivat samaan aikaan Ukrainan itäisten ja eteläisten niin sanottujen kansanäänestysten kanssa. Näyttää siltä, että näitä alueita pyritään kansainvälisen oikeuden vastaisesti liittämään osaksi Venäjää. Tämä muodostaa nähdäkseni uutta eskalaatioriskiä Ukrainaan, Kaikkonen sanoi.

Puolustusministeri kertoi infossa myös, että yhdeksäs apupaketti Suomesta Ukrainaan on valmisteilla. Hänen arvionsa mukaan päätös asiasta voitaisiin tehdä lokakuun alkupuolella.

– Vaikka kaasuputkella räjähti, Ukrainan tilannetta ei pidä unohtaa hetkeksikään, Kaikkonen sanoi.

Periaatepäätös turistiviisumeista käsittelyyn huomenna

Valtioneuvosto tekee torstaina periaatepäätöksen, joka rajoittaa merkittävästi venäläisten turistimatkailua Suomeen ja kauttakulkua Suomen kautta Schengen-alueelle. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vahvisti asian tiedotustilaisuudessa.

Periaatepäätöksen valmistelu on Haaviston mukaan pitkällä. Virkakunta on valmistellut viime viikosta asti keinoja, joilla venäläisturismia rajoitettaisiin nykyistä jyrkemmin.

Päätöksen yksityiskohdista kerrotaan torstaina.

Liikenne itärajalla on ollut vilkasta Venäjän ilmoitettua osittaisesta liikekannallepanosta. Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan turvapaikkahakemukset Venäjältä ovat lisääntyneet hieman, mutta ei merkittävästi.

– Mikäli nyt turistimatkustuksen rajoitus lisää turvapaikanhakua raja-asemilla, resursseja rajalla lisätään ja tarvittaessa perustetaan erillisiä järjestelykeskuksia turvapaikkahakemusten käsittelemiseksi, Mikkonen sanoi.

Hallitus arvioi raja-aidan pilottihanketta

Hallitukselle esiteltiin iltakoulussa myös Rajavartiolaitoksen selvitys raja-aidan rakentamisesta itärajalle. Sisäministeri Mikkosen mukaan hallituksella on nyt valmius arvioida ja tarkkailla pilottihankkeen aloittamista.

– Tämä on Rajavartiolaitoksen mukaan tarpeen, jotta voidaan tutkia aidan rakentamisen vaatimuksia tarkemmin, Mikkonen sanoi.

Rajavartiolaitos sanoi tällä viikolla, että 10–20 prosenttia itärajasta olisi syytä aidata.

Mikkonen sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että aidan rakentaminen ei olisi nopea toimi, vaan kestäisi kolmesta neljään vuotta. Se myös maksaisi satoja miljoonia euroja. Kyseessä olisi hänen mukaansa iso päätös, joka vaatii ulko- ja turvallisuuspoliittisen arvioinnin.

Mikkonen lyyhistyi pian oman puheenvuoronsa jälkeen ja talutettiin pois valtioneuvoston lehdistötilasta.

– Kyllä meillä on ollut pitkä päivä takana, pääministeri Sanna Marin kommentoi tilanteessa.

– Jouduin poistumaan valtioneuvoston tiedotustilaisuudesta pyörtymisen vuoksi. Nyt vointini on hyvä, Mikkonen tviittasi myöhemmin.