Pää­mi­nis­te­ri Marin muis­tut­taa hal­li­tus­oh­jel­maan kir­ja­tus­ta me­ka­nis­mis­ta – Suomi voi el­vyt­tää ta­lou­den su­kel­taes­sa jopa mil­jar­dil­la eurolla

Hallitus arvioi tilannetta kehysriihessä 7. huhtikuuta.

Pääministeri Sanna Marin väläyttää mahdollisuutta ottaa käyttöön hallitusohjelmassa mainittu elvytysmiljardi.
Pääministeri Sanna Marin väläyttää mahdollisuutta ottaa käyttöön hallitusohjelmassa mainittu elvytysmiljardi.
Kuva: Joel Maisalmi

Koronavirus voi ajaa talouden vakavaan taantumaan. Pääministeri Sanna Marin (sd.) tviittasi tiistaina, että talouden sukeltaessa Suomella on valmius elvyttää.

– Tämä on kirjattu hallitusohjelmaan. Hallitus arvioi tilannetta kehysriihessä valtiovarainministeriön valmistelun pohjalta, Marin kirjoitti.

Kehysriihi järjestetään 7. huhtikuuta. Valtiovarainministeriön kansantalousosasto laatii tuoreen talousennusteen sitä varten.

Puoli miljardia euroa vuodessa

Hallitusohjelmassa on varauduttu poikkeuksellista suhdannetilannetta varten mekanismilla, jolla voidaan elvyttää taloutta yhteensä jopa miljardilla eurolla.

Summasta voidaan käyttää enintään 500 miljoonaa euroa vuodessa kertaluonteisiin menoihin.

Mekanismin käyttö ei ole automaattista. Se perustuu harkintaan suhdannetilanteen luonteesta ja erilaisten suhdannetasaustoimien tehokkuudesta.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päättää poikkeuksellisen suhdannetilanteen määritelmän täyttymisestä. Se myös laatii tarvittaessa poikkeusolojen mekanismin käyttöä koskevan suosituksen valtioneuvostolle.

Suosituksen pohjana ministerivaliokunta käyttää valtiovarainministeriön kansantalousosaston valmistelua sekä Suomen Pankin ja taloudellisten tutkimuslaitosten tilannearviota.

Perusteet voivat täyttyä

Elvytysmiljardin käytön edellytyksenä on se, että Suomen talouden taantuman syynä on maailmantalouden ja etenkin euroalueen vakava suhdannetaantuma tai muu hallituksen toimista riippumaton tilapäinen vakava kysyntähäiriö. Koronaviruksen aiheuttama taantuma täyttänee vaatimukset.

Euroalueen vakavaan häiriöön viittaa esimerkiksi se, että euroalueen bruttokansantuote olisi supistumassa vähintään 0,5 prosenttiyksikköä kahtena vuosineljänneksenä peräkkäin ja työttömyysaste olisi nousemassa kolmen kuukauden aikana vähintään 0,5 prosenttiyksikköä.