Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­koe­ro­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Pääk­kö­nen puhuu lap­pi­lais­ten yli

Lapin Kansa uutisoi (31.5.), että Lapin kauppakamari kutsui näyttelijä Jasper Pääkkösen vierailulle Lappiin tutustumaan alueen elinkeinoihin. Tarkoitus on osoittaa vääräksi Pääkkösen Facebook-kirjoituksessaan esittämä väite siitä, että matkailu ja kaivostoiminta sulkisivat Lapissa toisensa pois.

Enpä ole kauppakamarin kanssa eri mieltä, mutta minua tympii Pääkkösen kirjoituksessa jokin muu kuin vanha väite matkailun ja kaivostoiminnan yhteensopimattomuudesta. Onko todella niin, että etelän näyttelijä on auktoriteetti, joka voi julistaa lappilaisten päiden yli, mitä elinkeinoja Lapissa pitäisi olla ja ennen kaikkea, millaisia työpaikkoja Lapissa on oltava?

Jos Pääkkösen unelma matkailu-Lapista toteutuisi, olisi Lappi yhdellä jalalla, sesonkiluonteisen ja suhdanneherkän matkailupalvelualan varassa. Se tarkoittaisi, että teollisuuden työehtosopimusten alla olevia ympärivuotisia töitä korvautuisi palvelualojen työehtosopimuksen alaisilla sesonkitöillä ja teknisteollisen alan työpaikkoja jäisi syntymättä. Toisin sanoen työelämän epävarmuus lisääntyisi ja palkat laskisivat Lapissa, jotta Pääkkösellä olisi mukavampi tulla kalaan. Harvalla lappilaisella on Maltan veroparatiisiin rekisteröityä holdingyhtiötä pahan päivän varalle kuten Pääkkösellä.

On itsestään selvää, että ihmiset ovat erilaisia. Pitäisikö monen palvelualalle sopimattoman, teknisesti suuntautuneen pakata kamppeensa ja muuttaa synnyinseudultaan? Tällaisia asioita Pääkkönen ei ajattele – hänhän on itse saanut tehdä töikseen näyttelijän töitä ja reissata Lapissa kalassa. Suurimman osan työelämä on kuitenkin erilaista.

Pääkkösen asenne on eteläläistä sanelua, eikä hän luultavasti itse sitä edes huomaa. Ikään kuin Lapin ja lappilaisten tehtävä olisi olla ohjelmapalvelujen tuottajia ja olla täällä valmiina, kun edellä mainittuja huvittaa käydä vähän katselemassa maisemia.

Ei matkailualan työ vähempiarvoista ole, mutta monessakohan lappilaisperheessä toinen puolisoista työskentelee matkailun, ja toinen joko suoraan kaivoksen tai kaivoksilta tilauksia saavan alihankkijan leivissä?

Suomen tulevaisuus ei voi olla juuri muualla kuin kestävässä luonnonvarojen hyödyntämisessä ja jalostamisessa siten, että mahdollisimman suuri osa tuloista jää kotimaahan ja luonnonvarojen ääressä sijaitseville paikkakunnille. Sellaisen talouden ympärille kehittyvät myös uudet keksinnöt ja teknologiat, jos ovat kehittyäkseen.