Kolumni: Ro­va­nie­men kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pitää estää ve­ro­va­ro­jen kaap­paus lait­ta­mal­la kylien säätiö ruotuun

pääkirjoitus: Tuu­li­voi­ma tar­vit­see tuek­seen sää­tö­voi­maa, jonka riit­tä­vyys on uhat­tu­na

Pääkirjoitus
Tilaajille

Pää­kir­joi­tus: Vih­riä­län työ­ryh­mä povaa synkkiä ta­lous­ai­ko­ja ja lu­kui­sia vyön­ki­ris­tys­vuo­sia

Toiveet siitä, että koronakriisi on pian ohi, jonka jälkeen talous palaa nopeasti entiselleen, on syytä hylätä viimeistään tässä vaiheessa pandemian vastaista taistelua. Kriisistä tulee pitkä ja se jatkuu jopa vuosikymmenen ajan sen jälkeen, kun virus on saatu kuriin. Näin ennakoi Vesa Vihriälän johtama taloustieteilijöiden selvitysryhmä raportissaan, joka on tilaustyö Sanna Marinin (sd.) hallitukselta. Ryhmään kuuluivat työelämänprofessori Vihriälän lisäksi talousnobelisti Bengt Holmström sekä professorit Roope Uusitalo ja Sixten Korkman.

Suomi on matkalla kohti velkaantumiskierrettä, jonka katkaiseminen vaatii päättäjiltä rohkeita päätöksiä jo pian. Ryhmä esittää pandemian jälkihoitoon miljardien ”kipupakettia”, joka koostuu menoleikkauksista, veronkiristyksistä ja työllisyystoimista. Sitä ennen yritykset on autettava kriisin yli. Ryhmä ei ole täysin tyytyväinen nykytukimalliin, vaan esittää uutta, missä tuki kohdennetaan pahiten kärsineille yrityksille esimerkiksi vuokrien ja palkkojen maksamiseen. Ratkaisevaa elpymisen alkamiselle on rajoitusten purku ja kuluttajien turvallisuudentunteen nopea palautus. Ryhmän mukaan taloudellisen toiminnan palautuminen vaatii lisäksi velkaelvytystä ehkä jo syksystä eteenpäin. Mittaluokan on oltava vähintään pari prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen eli viitisen miljardia euroa, jota voidaan käyttää esimerkiksi tie- ja ratahankkeiden aloittamiseen sekä asuntorakentamisen lisäämiseen.