Pää­kir­joi­tus: Vanhat val­ta­ra­ken­teet tä­ri­se­vät: Kes­kus­tan on pakko nostaa hal­li­tuk­ses­sa pro­fii­liaan, vaikka se kei­kut­tai­si Marinin hal­li­tus­ta

Lapin keskustalaiset odottavat puolueen viestin menevän viimeinkin perille. Punavihreässä hallituksessa profiilin nostaminen ei ole helppoa.

Vanhat valtapuolueet ovat pulassa, kannatus kaikkoaa. Juhlat ovat ohi ja arki näyttää keskustan näkökulmasta poikkeuksellisen harmaalta.
Vanhat valtapuolueet ovat pulassa, kannatus kaikkoaa.
Vanhat valtapuolueet ovat pulassa, kannatus kaikkoaa.
Kuva: Mirja Rintala

Tuorein mielipidetiedustelu osoittaa keskustan kannatuksen hieman nousseen. Vaikka nokka näyttää juuri nyt vähän ylöspäin, näin matalalla Lapin valtapuolueen kannatus ei ole ollut koskaan aiemmin. Keskustalaisia tuskin lohduttaa tieto, että hallituskumppani sdp:n gallup-suosio on myös poikkeuksellisen kehno.

Mikäli kahden keskeisen hallituspuolueen kannatus ei reippaasti kasva seuraaviin eduskuntavaaleihin mennessä, vanha valta järkkyy. Sosiaalidemokraatit ja maalaisliitto-keskusta ovat olleet keskeisiä hallituspuolueita koko sotien jälkeisen ajan. Ei ole liioittelua sanoa, että hyvinvointivaltio on rakennettu pitkälti näiden puolueiden johdolla.