Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Monille Lapin kunnille povataan synkkää tulevaisuutta, mutta taistelua ei ole vielä hävitty

Kittilän tulevaisuus näyttää hyvältä, kiitos muun muassa Levin. Kittilän tulevaisuus näyttää hyvältä, kiitos muun muassa Levin.
Kittilän tulevaisuus näyttää hyvältä, kiitos muun muassa Levin.
Kittilän tulevaisuus näyttää hyvältä, kiitos muun muassa Levin.
Kuva: PEKKA AHO

Suomen – myös Lapin – kunnat ovat jakaantumassa entistä selkeämmin menestyjiin ja häviäjiin. Näin voidaan päätellä aluekehittämisen konsulttitoimiston MDI:n tuoreimmasta kuntakyselystä, missä maamme kunnat laitettiin paremmuusjärjestykseen kehitysnäkymiensä osalta (LK 12.2.). Lapissa parhaat näkymät ovat Kittilässä, Rovaniemellä, Muoniossa, Inarissa ja Torniossa, heikoimmat taas Posiolla, Sallassa, Pellossa, Simossa ja Kemijärvellä.

Kyselyssä vertailtiin muun muassa kuntien työllisyyttä, vetovoimaa, koulutusta ja talouden kehitysnäkymiä eri muuttujilla. Näitä olivat esimerkiksi taloudellinen huoltosuhde, THL:n sairastavuusindeksi, kunnallisverotettavat tulot, valmistuneet asunnot, alle 55-vuotiaiden osuus, väestönmuutos ja aloittaneet yritykset. Vahvimmat merkit veto- ja elinvoiman sekä kasvun vahvistumisesta löytyivät Tunturi- ja Pohjois-Lapista sekä Rovaniemeltä. Hännillä on Posio, joka oli valtakunnallisessakin kuntavertailussa kolmanneksi viimeinen. Taakse jäivät vain Pohjois-Savon Rautavaara ja Pohjois-Karjalan Valtimo.