kolumni: Mud­dus­jär­ven pa­lis­kun­nan met­säs­tys­kiel­to on tais­te­lu­huu­to

Influenssa: Ro­va­nie­mi aloit­taa inf­luens­sa­ro­ko­tuk­set mar­ras­kuus­sa – aikaa ei voi vielä varata

Tilaajille

Över­tor­neån kunta ryhtyy ja­ka­maan il­mai­sia kuu­kau­tis­suo­jia kou­lu­lai­sil­le, Hel­sin­ki aloit­taa elo­kuus­sa pi­lo­toin­nin en­sim­mäi­se­nä Suo­mes­sa – "Tämä on askel kohti ta­sa-ar­voi­sem­paa arkea"

Ruotsissa Övertorneån kunta ryhtyy jakamaan ilmaisia kuukautissuojia koululaisille. Helsinki aloittaa elokuussa ensimmäisenä Suomessa kokeilun ilmaisten suojien jakamisesta kouluissa.

Kuukautissuojat voivat nostaa menoja 10 eurolla kuussa, mikä on vähävaraiselle iso summa.
Kuukautissuojat voivat nostaa menoja 10 eurolla kuussa, mikä on vähävaraiselle iso summa.
Kuva: Jussi Leinonen

Ruotsissa Övertorneån kunta ryhtyy jakamaan ilmaisia kuukautissuojia koululaisille. Ilmaisten kuukautissuojien avulla pyritään lisäämään tasa-arvoa ja ehkäisemään kuukautisköyhyydestä ja -häpeästä aiheutuvia haittoja.

– Omasta mielestäni tämä on askel kohti tasa-arvoisempaa arkea. Kuukautiset ovat monelle vieläkin tabu ja siksi niistä ja suojista avoimesti puhuminen auttaa nostamaan esille sen, että kyseessä on normaali ilmiö.  Toiseksi kuukautissuojat ovat suuri kustannus, noin 8 000 euroa elämän aikana, eikä varsinkaan kouluikäisillä ole paljon rahaa. On myös turvallista tietää, että koululla on suojia, jos sattuu tarvitsemaan tai vaikka unohtaa itse ottaa mukaan, kertoo kuntapoliitikko Marianne Salometsä, joka teki asiasta aloitteen viime syksynä.