Oulun Tui­ras­sa 14-vuo­tiaan met­si­kös­sä rais­kan­neen tuomio koveni hovissa – Teko kes­key­tyi, kun muita lapsia tuli pai­kal­le

Hovioikeus kovensi Oulun Tuirassa viime marraskuussa sattuneen raiskaustapauksen tuomiota.
Hovioikeus kovensi Oulun Tuirassa viime marraskuussa sattuneen raiskaustapauksen tuomiota.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemen hovioikeus on koventanut Tuirassa viime marraskuussa sattuneen raiskaustapauksen tuomiota.Oulun käräjäoikeus tuomitsi maaliskuussa Abdullhadi Barhumin 2,5 vuodeksi vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksesta.

Hän vei viime marraskuussa 14-vuotiaan lapsen metsään Tuirassa. Hän kosketteli tätä, puristeli tämän rintoja ja oli sukupuoliyhteydessä lapsen kanssa työntämällä peniksensä tämän suuhun. Teko keskeytyi siihen, että muut lapset tulivat paikalle.

Syyttäjä valitti tuomiosta hovioikeuteen. Hän vaati, että tämä tuomittaisiin raiskauksen sijaan törkeästä raiskauksesta. Lisäksi hän halusi, että miehen vankeusrangaistusta kovennettaisiin.

Tuomittu puolestaan halusi, että syytteet hylättäisiin kokonaan. Hän väitti, että hän ei ollut syyllistynyt tekoihin eikä hän tiennyt, että lapsi oli alle 16-vuotias.

Hovioikeus kovensi tuomiota

Hovioikeus päätyi syyskuun puolivälin tienoilla antamassaan ratkaisussa koventamaan tuomiota. Sen käsittelyssä kävi ilmi, että tuomittu ja lapsi olivat tavanneet kaksi kertaa saman illan aikana.

Ensimmäisellä kerralla he suutelivat ja toisella kerralla he menivät metsikköön, missä rikokset tapahtuivat.

Lapsi kertoi hovioikeudessa, että mies talutti hänet metsikköön ottamalla kiinni kainaloiden alta ja olkapäistä. Metsässä mies veti hänet pensaikon taakse ja pakotti ottamaan peniksen suuhunsa.

Hovioikeus totesi ratkaisussaan, että teko tapahtui pimeässä metsikössä ilta-aikaan ja siinä käytettiin hyväksi tytön kiinnostusta tupakkaan ja alkoholiin. Mies oli vastannut myöntävästi tytön Snapchatissa esittämään pyyntöön ostaa tupakkaa.

Mies on 23-vuotias. Oikeuden mielestä osapuolten välinen ikäero ja lapsen selvästi suojaikärajaa alhaisempi ikä puolsivat raiskauksen arvioimista kokonaisuutena arvostellen törkeäksi.

Oikeus katsoi, että käytetty väkivalta ei ollut erityisen voimakasta eikä uhrille aiheutunut fyysisiä vammoja. Sitä kuitenkin käytettiin ja se riitti murtamaan lapsen tahdon.

Hovioikeuden mielestä raiskauksen katsomista kokonaisuutena arvostellen törkeäksi puoltavat seikat ovat painavampia kuin sitä vastaan puhuvat seikat. Se siis katsoi, että mies syyllistyi teollaan törkeään raiskaukseen.

– Teko on ollut asianomistajan seksuaalista itsemääräämisoikeutta vakavalla tavalla loukkaava rikos, teossa käytetty henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa ja asianomistaja on ollut tapahtumahetkellä 14-vuotias, se totesi.

Kolme vuotta vankeutta

Hovioikeus langetti miehelle törkeästä raiskauksesta ja käräjäoikeudessa syyksi luetusta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä yhteensä kolmen vuoden mittaisen vankeustuomion eli käräjäoikeuden tuomiota kovennettiin puolella vuodella.

Muilta osin se ei muuttunut. Mies joutuu maksamaan uhrilleen erilaisia vahingonkorvauksia yhteensä 3700 euroa.

Hovioikeus määräsi uhrin henkilöllisyyden salassapidettäväksi. Muilta osin sen ratkaisu oli julkinen.

Mies velvoitettiin maksamaan lapsen käräjä- ja hovioikeuskuluja yhteensä 8500 euron verran. Hänen omat, noin 12 000 euron oikeuskulunsa maksetaan valtion varoista.