Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 6. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: De­mo­met­sät kas­va­vat kai­vat­tua tietoa – Ro­va­nie­mel­le pe­rus­tet­tu­ja alueita aiotaan tutkia seu­raa­vat sata vuotta

Itsenäisyyspäivä: Suomi juhlii tänään 105-vuo­tis­ta it­se­näi­syyt­tään – Lapin Kansa seuraa juhlia paikan päällä

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Osal­lis­tuu­ko Suomi Na­to-ha­ke­muk­sel­laan ydin­ase­so­ta­ri­kos­ten vä­hät­te­lyyn tai peit­te­lyyn?

Vuoden 1945 elokuun 6. ja 9. päivä Yhdysvallat hävitti ydinasein kaksi Japanin siviilikaupunkia asukkaineen. Hiroshima ja Nagasaki ovat noista päivistä lähtien olleet sodassa tapahtuneiden äärimmäisen vakavien sotarikosten esimerkkejä. Ne ovat myös esimerkkejä äärimmäisen törkeästä rikoksesta ihmisyyttä vastaan, vaikka USA:n tekoja ei olekaan saatu käsitellyksi kansainvälisissä tuomioistuimissa.

Suomen rikoslaki sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan käsittelee luvussa 11 joukkotuhonnan aseiden tuomittavaa käyttöä, mihin myös ydinaseiden käyttö kuuluu. YK:n ydinaseita koskeva kansainvälinen kieltosopimus on lainvoimainen ja koskee kaikkia valtioita ja kansoja, vaikka Suomi ei tuota lakia ole syystä tai toisesta vieläkään ratifioinut.

USA on ainut maa maailmassa, joka on käyttänyt tätä tuomittavaa asetta toisen maan siviilikaupunkien ja niiden ihmisten tuhoamiseen. Samalla USA on tehnyt kaksi hyvin vakavaa, törkeää ja raakaa sotarikosta ja rikoksia ihmisyyttä vastaan, joiden käsittely kansainvälisissä tuomioistuimissa olisi edelleen ajankohtainen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.