Pääkirjoitus: Läm­pe­ne­mi­nen etenee kiih­ty­väl­lä vauh­dil­la ja se näkyy jo nyt Lapin tal­vis­sa

Kolumni: Pi­täi­si­kö yli­su­ku­pol­vis­ta jo­ki­ra­ken­ta­mi­seen liit­ty­vää traumaa lähteä pur­ka­maan so­vin­to­ko­mis­siol­la?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Osal­lis­tuu­ko Suomi Na­to-ha­ke­muk­sel­laan ydin­ase­so­ta­ri­kos­ten vä­hät­te­lyyn tai peit­te­lyyn?

Vuoden 1945 elokuun 6. ja 9. päivä Yhdysvallat hävitti ydinasein kaksi Japanin siviilikaupunkia asukkaineen. Hiroshima ja Nagasaki ovat noista päivistä lähtien olleet sodassa tapahtuneiden äärimmäisen vakavien sotarikosten esimerkkejä. Ne ovat myös esimerkkejä äärimmäisen törkeästä rikoksesta ihmisyyttä vastaan, vaikka USA:n tekoja ei olekaan saatu käsitellyksi kansainvälisissä tuomioistuimissa.

Suomen rikoslaki sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan käsittelee luvussa 11 joukkotuhonnan aseiden tuomittavaa käyttöä, mihin myös ydinaseiden käyttö kuuluu. YK:n ydinaseita koskeva kansainvälinen kieltosopimus on lainvoimainen ja koskee kaikkia valtioita ja kansoja, vaikka Suomi ei tuota lakia ole syystä tai toisesta vieläkään ratifioinut.

USA on ainut maa maailmassa, joka on käyttänyt tätä tuomittavaa asetta toisen maan siviilikaupunkien ja niiden ihmisten tuhoamiseen. Samalla USA on tehnyt kaksi hyvin vakavaa, törkeää ja raakaa sotarikosta ja rikoksia ihmisyyttä vastaan, joiden käsittely kansainvälisissä tuomioistuimissa olisi edelleen ajankohtainen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.