Opis­ke­li­jat ri­pus­ti­vat myyn­ti­näyt­te­lyn Re­von­tu­leen: Elä­väl­tä sei­näl­tä teoksen saa vaikka heti mu­kaan­sa

Esillä on muun muassa maalauksia, grafiikkaa, veistoksia, tekstiilitaidetta ja valokuvia kaikkiaan 25 taideopiskelijalta.


Markus Tornberg maalasi Arttica-sarjan teokset, kun vasta haaveili opiskelupaikasta Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Etualalla eteläkorealaisen vaihto-opiskelija Hyesoo Kimin teoksia.
Markus Tornberg maalasi Arttica-sarjan teokset, kun vasta haaveili opiskelupaikasta Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Etualalla eteläkorealaisen vaihto-opiskelija Hyesoo Kimin teoksia.
Kuva: Pekka Aho

Rovaniemellä toimivassa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa syntyy jatkuvasti uusia taideteoksia – mutta suurin osa niistä ei koskaan päädy suuren yleisön nähtäville.

Juuri nyt opiskelijoiden taidonnäytteisiin pääsee tutustumaan tavallista helpommin. Kauppakeskus Revontulessa avautui viime torstaina opiskelijoiden oma taidenäyttely.

Ja kun kauppakeskuksessa ollaan, teoksia voi myös ostaa mukaansa.

– Suurimman osan saa mukaan vaikka saman tien, lupaa näyttelyn järjestäjä, kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelija Markus Tornberg.

Edullisimman uniikin teoksen saa mukaansa muutamalla kympillä, arvokkaimmat maksavat joitakin satoja euroja.


Edullisimman uniikin teoksen saa mukaansa muutamalla kympillä, arvokkaimmat maksavat joitakin satoja euroja.Näyttely kokoon kahdessa viikossa

Vain kaksi viikkoa aikaisemmin Markus Tornberg lähetti sähköpostiviestin kaikille tiedekunnan opiskelijoille ja kutsui heidät mukaan tyhjään liikehuoneistoon rakennettavaan näyttelyyn.

Mukaan ilmoittautui yhteensä 24 opiskelijaa eri koulutusohjelmista, vaikka varoitusaika oli erittäin lyhyt.

– Minusta määrä kertoo, että tällaiselle on tilausta, Tornberg sanoo.

Näyttelyitä pidetään toki myös taiteiden tiedekunnan omissa gallerioissa yliopistolla ja Arktikum-talossa.

– Meillä on todella hyvät galleriat ja tasokkaita näyttelyitä. Itse kuitenkin myöhästyin viimeisimmästä näyttelyhausta, mikä osaltaan innosti tähän, Tornberg tunnusta.

Tiivistahtinen hanke on tarjonnut osallistujille arvokasta kokemusta näyttelynrakentamisesta.

– Tavoitteena on myös saada tuloja teosmyynnin kautta, näyttelyn valvomisesta päävastuun ottanut Tornberg toteaa.


Elävä seinä ja haavekuvia Lapista

Näyttely rakentuu neljästä teoskokonaisuudesta. Oikealle seinälle avautuu Markus Tornbergin teossarja Arttica.

Muun muassa Lapin luontoa ja eläimiä kuvaavat maalaukset hän toteutti sekatekniikalla, kun vasta haaveili opiskelusta Lapin yliopistossa.

Kuusamolaislähtöinen luokanopettaja suoritti tuolloin taideopintoja avoimen yliopiston kautta Limingan taidekoulussa.

– Tein siellä kuvataiteen perus- ja aineopinnot, kunnes pääsin viime keväänä opiskelemaan kuvataidekasvatuksen maisteriopintoihin ja muutin Rovaniemelle.

– Ajattelin, että olisi mukava tuoda teokset nyt nähtävillekin täällä, kun haaveeni Lapista toteutui.

Vasemmalle levittäytyy Eläväksi seinäksi nimetty opiskelijoiden yhteisnäyttely. Esillä on muun muassa pikkutarkkaa piirrostutkielmaa klassisesta venäläisestä arkkitehtuurista, uniikkeja keramiikka-astioita, valokuvavedoksia ja iskevän mustavalkoisia grafiikanlehtiä.


"Kyllä maalaukset kannattaa laittaa ennemmin esille, kuin säilöä kotona laatikoiden kätköissä."
Markus Tornberg
Kuvataidekasvatuksen opiskelija, näyttelyn järjestäjä

– Nimi tulee siitä, että taiteilija voi korvata myydyn teoksen toisella. Kokonaisuuden on siis tarkoituskin muuttua matkan varrella.

Kahdessa pienessä takahuoneessa on vielä lisää Tornbergin taideteoksia, toisessa lämminsävyinen abstraktien öljymaalausten sarja ja toisessa ilmaisultaan monenkirjavampi, runsaasti ripustettu piirustus- ja maalauskooste.

– Kyllä maalaukset kannattaa laittaa ennemmin esille, kuin säilöä kotona laatikoiden kätköissä, taiteilija toteaa.

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden myyntinäyttely Kauppakeskus Revontulessa avoinna ainakin 5.12. saakka, mahdollisesti pitempäänkin.