Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Opis­ke­li­jat luovat uskoa tu­le­vai­suu­teen

Monet opiskelijat toiselta asteelta korkeakouluihin ovat lähteneet mukaan vastustamaan hallituksen opiskelijoihin kohdistuvia leikkauksia. Poliitikot ovat taas pettäneet opiskelijat ja Sipilän hallituksen koulutuspetos on saanut jatkoa. Oikeistohallituksen mantra "pakko leikata jostain" koskee jälleen opiskelijoita, muttei edelleenkään hyvätuloisia.

Päättäjät puhuvat ennen vaaleja mielellään kauniita sanoja mielenterveyskriisistä, työntekijäpulasta ja siitä, kuinka osaajat valuvat ulkomaille. Sitä teki myös kokoomus, perussuomalaiset, kd. ja rkp. Silti hallitus on päättänyt tehdä politiikkaa, jolla kurjistetaan opiskelijoiden, vaihto-opiskelijoiden, vammaisten ja maahanmuuttajien asemaa. Orpo lupasi koulutuksen olevan erityissuojelussa, mutta tulevaisuuteen sijoittamisen sijaan hallituksen arvopäätökset palvelevat vain valmiiksi hyvinvoivia.

Opiskelu ei ole vain pieni hetki elämässä, kuten leikkauksia puolustavat usein sanovat. Toisen asteen ja korkeakoulun käymiseen menee vuosia nuoruudesta. Vuosien taloudellinen ahdinko luo pahoinvointia niin siinä hetkessä kuin tulevaisuudessa. Köyhyys on yksi isoimmista mielenterveyteen negatiivisesti vaikuttavista tekijöistä ja hallituksen politiikka tulee lisäämään pienituloisten määrää.

Mielenterveyskriisiä ja osaajapulaa ei ratkaista opiskelijoiden ylivelkaantumisella tai burnoutilla. Se ratkaistaan panostuksilla koulutukseen, tieteeseen, toimeentuloon ja sote-palveluihin. Opiskelijallakin on oikeus ihmisarvoiseen elämään, ei vain minimillä kituuttamiseen.

Hallituksen puheet velkalaivan kääntämisestä tuntuvatkin enemmän heikompiosaisten heittämiseltä meren pohjaan, jotta rikkaat voivat rauhassa nauttia skumppansa silmät suljettuna yhteiskunnan ongelmilta. Onneksi meidän opiskelijat eivät suostu olemaan hiljaa, vaan antavat meistä jokaiselle esimerkkiä ja toivoa.

Kirjoittaja on Rovaniemen kaupunginvaltuutettu (vas.) ja Vasemmistoliiton puoluehallituksen jäsen.