Oodi ke­mi­läi­sel­le kult­tuu­ri­elä­mäl­le

Easy Living in Kemi on kasvanut jo lähes heinäkuun mittaiseksikokonaisuudeksi.

Kemin musiikkielämä on ollut perinteisesti rikasta. Torstaisin järjestetyissä Urban Park -tapahtumissa esiintyi paikallisia nuoria muusikoita. Kuvassa Dande Kemppainen.
Kemin musiikkielämä on ollut perinteisesti rikasta. Torstaisin järjestetyissä Urban Park -tapahtumissa esiintyi paikallisia nuoria muusikoita. Kuvassa Dande Kemppainen.
Kuva: Siru Uusi-Seppälä

Easy Living in Kemi -tapahtuma on järjestetty jo vuodesta 2015. Tapahtumatuottaja Tuomas Laajoen mukaan ihmiset ovat käyneet tapahtumassa tänäkin vuonna kiitettävästi.

– Kemiläiset tuntevat tapahtuman hyvin, kyseessä on jo tavallaan perinteinen tapahtuma, Laajoki uskoo. Tapahtuma pysyi paikallisten ilona koronasta huolimatta, vaikka kokoontumisrajoituksia ja suosituksia seurattiinkin aluksi epävarmoissa tunnelmissa.

– Elettiin jännittäviä aikoja ja odotettiin lupaa tapahtuman järjestämiselle, Laajoki kuvailee mennyttä kevättä. Lopulta tapahtuman järjestäminen varmistui, joskin tietyin turvatoimin: tapahtumat järjestetään turvavälin mahdollistavissa paikoissa ja käsidesiä on tarjolla. Myös esiintyjiä on jouduttu miettimään eikä isoja massatapahtumia nähdä:

– Aikaisemmin Easy Livingissä on esiintynyt muun muassa Evelina, Diandra ja muita isojakin nimiä. Nyt on kuitenkin haettu turvallisuutta, Laajoki kertoo.

Ohjelmakattaus on kuitenkin ollut laaja tänäkin vuonna. Tarjontaa oli kaikenikäisille: keskiviikkoisin järjestettiin lapsille suunnatut MiniRondellit Liikennepuistossa, torstaisin lähellä Mansikkanokan uimarantaa puolestaan soitettiin nuorille suunnatussa tapahtumassa, Urban Parkissa.

Sukupolvien voi katsoa kohtaavan myös Meripuiston laululavalla tapahtuman viimeisenä perjantaina. Ensin soittavat 13–23-vuotiaille suunnatun bändileirin osallistujat, sitten 1990-luvun hengessä jo aikuisista muusikoista koostuva The Nameless -bändi. Viimeisenä lauantaina Meripuistossa vietetään iskelmän juhlaa, sunnuntaina tapahtuma päättyy trubaduuri Mikko Nuoralan vetämään yhteislauluiltaan.

Muita tapahtumia olivat tänä vuonna muun muassa drive-in-elokuva ja jo mainittu Meri-Lapin bändileiri. Myös bändileirillä on takanaan pitkä historia, sillä tänä vuonna on kyseessä leirin 12. vuosi. Leirillä musiikista kiinnostuneet nuoret ovat päässeet tekemään omia biisejään ja opettelemaan omia instrumenttejaan. Pohjavaatimuksia kokemuksen suhteen ei ole ollut.

– Lähtötasoja on monia, kaikki musiikista kiinnostuneet nuoret ovat olleet tervetulleita, kertoo Laajoki. Leirin opettajat Rovaniemeltä, Oulusta ja Tallinnasta ovat keränneet kiitosta.

– He ovat ammattilaisia ja tehneet hyvää jälkeä, Laajoki kehuu opetusta ja opettajien taitoa ohjata nuoria musiikin parissa.

Tuomas Laajoki työskentelee tapahtumakoordinaattorina ja nuorisotyöntekijänä Kemin kaupungilla.
Tuomas Laajoki työskentelee tapahtumakoordinaattorina ja nuorisotyöntekijänä Kemin kaupungilla.
Kuva: Siru Uusi-Seppälä

Laajoen mukaan tapahtuma syntyi Kemin jo muutoinkin eläväisen kulttuurin ympärille.

– Huomattiin, että täällä oli paljon pieniä tapahtumia ja niiden ympärille haluttiin muodostaa ikään kuin sateenvarjo, Laajoki kertoo Easy Livingin synnystä.

Laajoki kuvailee Kemillä olevan maine Meri-Lapin tapahtumakaupunkina. Kemin kulttuurielämästä on ponnistanut valtakunnallisestikin tunnettuja tekijöitä radiojuontajista muusikoihin. Easy Livingin kaltaisella tapahtumalla vaikuttaakin olevan Kemissä hyvät edellytykset myös jatkossa.

Mistä on kyse

Easy Living in Kemi (vk 30)

To 23.7. (Urban Park)

klo 19.00–22.00, Rock Academy Kemi

Pe 24.7. (Meripuiston laululava, Kauppakatu 29)

klo 16.00–18.00, Meri-Lapin bändileirin päättökonsertti

klo 19.00–21.00 90’s Spirit, esiintyy The Nameless

La 25.7. (Meripuiston laululava)

klo 15.00–20.00 Iskelmän juhlaa, useita esiintyjiä

Su 26.7. (Meripuiston laululava)

klo 16.00–18.00 Yhteislauluja, vetää trubaduuri Mikko Nuorala