Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Onko Suomi oi­keus­val­tio?

Hallitus jätti eduskunnalle riitaisen saamelaiskäräjälain. Esitys jakaa saamelaiset eriarvoisiksi keskenään. Suomi on oikeusvaltio, jonka perustuslaki suojaa kansalaisia ja heidän yhdenvertaisuuttaan lain edessä, myös alkuperäiskansaan kuuluvia. Ellei suojaisi, Suomi lakkaisi olemasta oikeusvaltio.

Saamelaisilla pitää olla oikeus itse päättää asioistaan, mutta oikeuden tulee kuulua kaikille saamelaisille, ei vain tietylle osalle, kuten nyt on esitetty. Lakia ei siksi tuollaisena voi saattaa voimaan. Meidän on voitava luottaa siihen, mitä perustuslaissa on säädetty: ”kansalaiset ovat lain edessä yhdenvertaisia”.

Suomessa Euroopan ainoaan alkuperäiskansaan kuuluvia ollaan perustuslain vastaisesti jakamassa kahteen, keskenään eriarvoiseen ja erilaiset oikeudet omaavaan ryhmään. On puhuttu Suomen saamista YK-moitteista ja Suomen vastaamisen vaikeudesta moitteisiin. Mitä Suomi vastaa YK:lle, kun alkuperäiskansaan kuuluvat ja saamelaiskäräjien vaaliluettelosta ulos jätetyt saamelaiset lain säätämisen jälkeen tekevät kantelun YK:n ihmisoikeus elimille kohtelustaan?

Esityksen mukaan alkuperäiskansalle kuuluvat oikeudet koskevat vain osaa alkuperäiskansasta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.