Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Pohjois-Ruotsi: Mal­mi­ra­ta aukeaa kuu­kau­sien katkon jälkeen

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Onko sote susi jo syn­tyes­sään?

Kirjoittajan mielestä sote-uudistus on heikentänyt terveyspalveluja.
Kirjoittajan mielestä sote-uudistus on heikentänyt terveyspalveluja.
Kuva: Jussi Leinonen

Pääsin tutustumaan terveydenhuollon ihanuuteen pääsiäisenä, kun molempien silmien alla oli Aholan mansikkatilan keskikokoisen mansikan suuruiset pussit. Silmät erottuivat juuri ja juuri kun peilistä tiiraili. Narsissi-kukat olivat aiheuttaneet allergisen tulehduksen.

Soitin aamuyhdeksän aikoihin Lapin keskussairaalaan, jossa Rovaniemen terveyskeskuspäivystys toimii viikonloppuisin. Käskettiin tulla näyttämään silmiä. Kun kysyin mahdollista odotusaikaa, hoitaja sanoi, että hoidossa on vielä yöllä tulleita potilaita. Lääkäreitä päivystyksessä oli kaksi.

Aiempiin kokemuksiini nojaten arvelin odotusajan olevan vähintään 5–8 tuntia. Päätin kääntyä yksityisen puoleen. Sain Mehiläiseltä ajan yhdeksitoista, menin paikalle varttia vailla. Pääsin vastaanotolta pois jo ennen yhtätoista mukanani kolme reseptiä silmien hoitamiseen. Lysti maksoi reilu 150 euroa, mutta siinä tilanteessa olin sen valmis maksamaan. En halunnut viettää pääsiäistä sairaalajonossa.

Yksi virhe sote-uudistuksessa on, että yksityisiä terveysasemia ei otettu näkyvästi mukaan. Sain lääkärikäynniltäni kelakorvausta kahdeksan euroa. Hallituksen sosialistirinki Marin-Kiuru-Andersson pudotti kelakorvausta, kun sitä olisi pitänyt nostaa. Yksityiset terveysasemat on otettava mukaan terveydenhuoltoon, koska heillä on resursseja – palvelusetelit rohkeasti käyttöön.

Hoidon hyvä toteutuminen vaatii, että on saatava kentälle nopeasti uusia lääkäreitä ja hoitajia. Tähän ei ole tartuttu juuri mitenkään. Lääkärikoulutusta ei ole lisätty ja hoitajat hakeutuvat muille aloille huonojen työolosuhteiden vuoksi. Osastoja on jouduttu jopa sulkemaan hoitajapulan vuoksi. Yli 20 000 ihmistä on odottanut yli puoli vuotta kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsemistä. Ei hyvältä näytä.

Kaiken lisäksi näyttää jo siltä, että hyvinvointialueiden rahat ovat lopussa ennen kuin homma on kunnolla edes käynnistynyt. Mitähän tästä oikein tulee? Onneksi kohta aloittaa Orpon hallitus, joka laittanee asiat kuntoon. Vanhustenhoidosta en uskalla edes kirjoittaa. Siitä kuulee kauhutarinoita lähes päivittäin.