kolumni: Päät­tää­kö kau­pun­ki vai mat­kai­lu­bis­nes siitä, montako ho­tel­lia Ro­va­nie­men kes­kus­taan mahtuu?

Lapin Kansa Live: Vuoden suurin voi­mis­te­lu­ta­pah­tu­ma käyn­nis­tyy toden teolla per­jan­tai­aa­mu­na – seuraa Voi­mis­te­lu­päi­vien lä­he­tyk­siä suorana täältä

pääkirjoitus: Orpon hal­li­tuk­sen esteet ovat kaa­tu­neet yksi toi­sen­sa jälkeen ja ohjelma on viittä vaille valmis – var­si­nai­nen kes­tä­vyys­tes­ti on silti edessä päin

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Onko elä­män­kat­so­mus­tie­don opis­ke­lu sal­lit­ta­va kai­kil­le?

Keskustelu elämänkatsomustiedon avaamisesta myös uskontokuntiin kuuluville peruskoulussa ja lukiossa käy kiivaana, ja asiasta on avattu kansalaisaloite.fi -sivustolla kansalaisaloite.

Koulujärjestelmässä on käytössä malli, jossa jokaiselle annetaan oman uskontokunnan mukaista uskonnonopetusta ja uskontokuntiin kuulumattomat opiskelevat elämänkatsomustietoa. Kansalaisaloitteella haluttaisiin muuttaa tilannetta niin, että jokainen oppilas saa valita, opiskeleeko uskontoa vai elämänkatsomustietoa.

En pidä kansalaisaloitetta järkevänä muutamasta syystä. Alakouluikäiset eivät vielä kykene täysin hahmottamaan, mistä valinnassa uskonnon ja elämänkatsomustiedon välillä on kyse. Heitä ei tule altistaa päätökselle, joka ei ole heidän kognitiivisen kehitystasonsa mukainen. Nykyinen käytäntö, jossa huoltajat päättävät lapsensa kouluun ja opiskeluun liittyvistä kysymyksistä, on paras mahdollinen.

Erityisesti yläkoulussa ja lukiossa uskonnon opetussuunnitelma on nykyään yleissivistävä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.