Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Onko elä­män­kat­so­mus­tie­don opis­ke­lu sal­lit­ta­va kai­kil­le?

Keskustelu elämänkatsomustiedon avaamisesta myös uskontokuntiin kuuluville peruskoulussa ja lukiossa käy kiivaana, ja asiasta on avattu kansalaisaloite.fi -sivustolla kansalaisaloite.

Koulujärjestelmässä on käytössä malli, jossa jokaiselle annetaan oman uskontokunnan mukaista uskonnonopetusta ja uskontokuntiin kuulumattomat opiskelevat elämänkatsomustietoa. Kansalaisaloitteella haluttaisiin muuttaa tilannetta niin, että jokainen oppilas saa valita, opiskeleeko uskontoa vai elämänkatsomustietoa.

En pidä kansalaisaloitetta järkevänä muutamasta syystä. Alakouluikäiset eivät vielä kykene täysin hahmottamaan, mistä valinnassa uskonnon ja elämänkatsomustiedon välillä on kyse. Heitä ei tule altistaa päätökselle, joka ei ole heidän kognitiivisen kehitystasonsa mukainen. Nykyinen käytäntö, jossa huoltajat päättävät lapsensa kouluun ja opiskeluun liittyvistä kysymyksistä, on paras mahdollinen.

Erityisesti yläkoulussa ja lukiossa uskonnon opetussuunnitelma on nykyään yleissivistävä.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi