Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Onko alue­hal­li­tus val­la­ton?

Ottamatta kantaa siihen, oliko Lapin aluevaltuuston päätös hyvä vai huono, haluan kritisoida Lapin hyvinvointialueen päätöksentekoa.

Hallituksen esitys kaatui valtuustossa yhdellä äänellä. Jos oltaisiin eduskunnassa todettaisiin, ettei hallitus nauti eduskunnan luottamusta, ja hallitus kaatuisi. Nyt ei olla, joten hallitus jatkaa. Sinänsä päätös oli mielenkiintoinen, olihan siinä alue vastaan yksityinen toimija Mehiläinen.

Herääkin kysymys, kuinka ”puolueettomia” olivat Mehiläis-vaihtoehtoa tukevat kokousedustajat? Jos olisin tutkiva journalisti, jota en ole, vilkaisisin ainakin sitä, ketkä edustajat ovat saaneet vaalitukea kyseessä olevalta toimijalta. Junttaus Mehiläisen puolesta oli varsin vahvaa.

Lieneekö loppuun asti ajateltu, kun organisaatiota suunniteltiin, että kuinka vaikeaa johtamisesta tuleekaan. Veikkaan, että aluehallinnolla tulee olemaan vaikea tehdä päätöksiä, varsinkin säästöihin liittyviä. Siksi vahvasti valtuutetut näyttävät kaivautuneen omiin poteroihinsa.

Vanha jako Länsi-Pohja vastaan muut näkyy. Hallituksen asema on heikko, sillä valtuuston tuki on epävarma kaikissa päätöksissä. Koskaan ei tiedä, onko enemmistön tuki takana vai ei. Tämä käy ilmi hallituksen äänestyspäätöksissä, jotka – kuten sairaalapäätöksessä – menevät valtuuston äänestykseen, jonka lopputulosta ei tiedä kukaan.

Syy tähän on se, että hallituksen muodostavat kaikkien puolueiden edustajat. Miten maata johdettaisiin, jos eduskunnassa olisi sama menetelmä? Kaikki puolueet hallituksessa.

Etelä-Suomessa ovat alkaneet terveyskeskukset vahvasti harvenemaan ja yksi sairaalakin näyttää riittävän paljon suuremmalle väestömäärälle. Mielenkiinnolla jään odottamaan sitä, miten meitä täällä pohjolan perukoilla palvellaan. Pinta-alaa meillä on kolmasosa Suomesta, mutta asukkaita vain 3,2 prosenttia. Väestöstäkin varsin suuri osa alkaa olla vanhainkoti-iässä.

Kaiken lisäksi hyvinvointialueen tappio on tänä vuonna noin 60 miljoonaa euroa. Säästää pitäisi, mutta mistä?