Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

On­gel­ma­na ei aito ly­hyt­vuok­raus

Kirjoittaja vaatii Rovaniemeä puuttumaan laittomaan lyhytvuokraustoimintaan.
Kirjoittaja vaatii Rovaniemeä puuttumaan laittomaan lyhytvuokraustoimintaan.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemelle on kotiutunut ikävä ilmiö, laiton ”uusi normaali” on levittäytynyt ihmisten naapurustoihin. Kerrostalohuoneistoissa harjoitetaan jatkuvaa majoitustoimintaa. Muut osakkeenomistajat joutuvat kantamaan vastuun niin asiakkaista kuin asukasturvallisuudesta.

Kyse ei ole lainmukaisesta lyhytvuokrauksesta. Ilmiö on laaja ja koskettaa tuhansia rovaniemeläisiä. Käsitteet ja lakipykälät menevät liian monilla iloisesti sekaisin.

Kun rakennusluvan mukaisen käytön arviointi tapahtuu maankäyttö- ja rakennuslain perusteella, asuinhuoneistoissa harjoitettu jatkuva majoitustoiminta on asemakaavan ja rakennusluvan vastaista. Laki koskee kaikkia. Tilanteessa, jossa majoituskäytössä on useampia tiloja säännöllisesti, on toiminta lisäksi ammattimaista, jolloin arvonlisäverollisen majoitustoiminnan edellytykset täyttyvät.

Vastuu on myös asunto-osakeyhtiöillä, erityisesti niiden hallituksilla. Asunto-osakeyhtiöllä on velvollisuus huolehtia, että huoneistoja käytetään lupien ja lain mukaisesti. Yhtiön osakkeet oikeuttavat niiden omistajan yhtiövastiketta vastaan hallitsemaan talon huoneistoja. Jos huoneistoja käytetään rakennusluvan tai yhtiöjärjestyksestä ilmenevän käyttötarkoituksen vastaisesti, tulee asunto-osakeyhtiön ryhtyä lain määrittelemiin toimenpiteisiin.  Tällainen on käyttötarkoitusrikkomuksen perusteella huoneiston hallintaan otto.

Kerrostalojen majoitustoiminnassa on kyse vakioasukkaiden kotiin liittyvästä turvallisuus-, terveellisyys-, viihtyvyys- ja siisteysuhasta, paloturvallisuus- sekä kiinteistön kuntoon ja arvoon liittyvästä riskistä ja vastuusta. Myös yhdenvertaisuudesta ja lainsuojasta.

Lait ja selkänoja laittoman majoitustoiminnan kitkemiseksi ovat olemassa. Tarvitaan rakennusvalvonnan toimia sekä asunto-osakeyhtiöiden hallitusten ja päättäjien heräämistä asiaan. Lyhytvuokrausta koskevat säännöt eivät vaikuta majoitustoimintaan. Nyt tarvitaan 1. Ohjeet taloyhtiöille, miten menetellään, kun perustellusti epäillään, että asunnoissa harjoitetaan jatkuvaa majoitustoimintaa. 2. Ohjeet omassa käytössä olevan asunnon lyhytvuokraukseen.

Laitonta majoitustoimintaa varten ei tarvita erillisiä toimintaohjeita. Ne tarvitaan laittoman toiminnan kohteille, asunto-osakeyhtiöille ja asukkaille. Valveutuneilta kaupungeilta nämä jo löytyvät. Nyt tarvitaan kaupungin valvovalta viranomaiselta selkeä viesti, että jatkuva majoitustoiminta on asuintaloissa laissa kielletty. Majoitustoiminnan tunnusmerkitkin on määritelty. Tarvitaanko vakavampi henkilö- tai omaisuusvahinko ennen kuin lain kirjaimia kunnioitetaan? Katseet kääntyvät vastuullisiin päättäjiin ja virkamiehiin.

Toimiin on ryhdyttävä, jottei Rovaniemi muutu laittomaksi pohjolaksi, jossa eivät viihdy edes matkailijat, asukkaista puhumattakaan.

Kirjoittaja on rovaniemeläinen asunnonomistaja ja asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja.