Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Ol­ki­luo­to 3:n säh­kön­tuo­tan­to edel­leen poikki – uuden arvion mukaan tuo­tan­to jatkuu il­ta­päi­väl­lä

Yksikkö kytkeytyi irti kantaverkosta Fingridin eilen tekemän lähivikakokeen seurauksena.

Helsinki

Olkiluoto 3:n sähköntuotanto on edelleen poikki. Teollisuuden voimasta (TVO) kerrottiin aamupäivällä STT:lle, että tuoreimman arvion mukaan tuotannon on määrä jatkua kello 14 alkavalla tunnilla.

Olkiluoto 3 kytkeytyi irti kantaverkosta Fingridin eilen tekemän lähivikakokeen seurauksena. TVO:n mukaan Olkiluoto 3:n sähköntuotanto keskeytyi eilen kello 13.35. TVO arvioi vielä eilen illalla, että tuotantoa päästäisiin jatkamaan ennen vuorokauden vaihtumista torstaiksi.

Aamulla puolestaan arvioitiin, että tuotanto jatkuisi aamupäivän aikana.

TVO:n mukaan asialla ei ole ollut vaikutusta ydinturvallisuuteen. Olkiluodon kolmesta reaktorista kahdella sähköntuotanto on jatkunut normaalisti.

"Olkiluoto 3 toiminut luotettavasti"

Kantaverkkoyhtiö Fingridin sähköjärjestelmän toiminnasta vastaavan johtajan Tuomas Rauhalan mukaan Olkiluoto 3 on toiminut koekäyttöjen ja viime keväänä alkaneen kaupallisen käytön aikana luotettavasti.

– Tällä testillä haluttiin vielä varmentaa, että laitos pysyy verkossa myös tällaisen hieman pidemmän jännitekuopan yhteydessä, Rauhala kertoi eilen.

Hänen mukaansa toivottu testitulos olisi tietenkin ollut, että Olkiluoto 3 olisi lähivikakokeen aikana pysynyt kantaverkossa ja toiminut verkossa normaalisti.

Olkiluoto 3:n sähköntuotanto keskeytyi edellisen kerran toissa viikon sunnuntaina, kun turbiinilaitoksella ollut vika pysäytti automaattisesti tuotannon. Tuotantokatkos kesti tuolloin muutaman vuorokauden.

Olkiluoto 3 on Suomen ja pohjoismaisen sähköjärjestelmän suurin yksittäinen voimalaitosyksikkö.