kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Olenko etu­oi­keu­tet­tu mels­kaa­ja?

Rovaniemeltä Tornioon muuttokuormaansa kuskaileva elinvoimajohtaja Jukka Kujala kirjoitti (LK 6.3.) elinvoimalautakunnan yksityisteiden avustamispäätöksestä. Hänestä päätös on tasa-arvoinen ja kohtelee tasapuolisesti kaikkia yksityisteiden varrella asuvia. Hyvän markkinamiehen tavoin hän mainostaa, miten uudistus parantaa palveluja, mutta unohtaa mainita, että kesäaikainen teiden kunnossapito jää pitkälti tiekuntien maksettavaksi.

Suurimmasta epätasapuolisuudesta hän ei mainitse mitään eli siitä, että asemakaava-alueella asuva saa kunnossapidon kaupungin palveluna, mutta ulkopuolella asuva maksaa siitä ainakin osan itse ja joutuu hakemaan avustuksia joka toinen vuosi. Kiinteistöveroja maksetaan maaseutualueella samalla tavoin kuin keskustassakin.

Otetaanpa esimerkki: asun asemakaava-alueella Muurolassa ja kaupunki huolehtii kotikatuni kunnossapidosta. Viiden kilometrin päässä Hirvaalla on maalaiskunnan kaavoittama omakotialue, jonne kunta on rakentanut kadut ja kunnallistekniikan. Koska alueella ei ole asemakaavaa, kaupunki painostaa perustamaan sinne yksityistien tiekunnan ja hakemaan avustuksia sekä ottamaan vastuun kadun ylläpidosta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.