Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Kolumni

Olen van­hem­pi, joka seuraa lastaan pai­kan­nus­so­vel­luk­sel­la – kauanko näin saa vai saako edes tehdä?

-

Pallo sovelluksen kartalla kertoo lapseni puhelimen olevan kotona. Ja siellä missä on puhelin, on usein myös lapsi.

Olen vanhempi, joka seuraa lapsensa liikkeitä paikannussovelluksen avulla. Mutta kuinka kauan saan seurata lastani?

YK:n ja lastensuojelujärjestöjen näkemys asiaan on selkeä: Digitaalisessakin ympäristössä lapsella on oikeus yksityisyyteen.

Paikkatiedot kuuluvat yksityisyyden suojan piiriin. Näin ollen minun ei kuuluisi tietää lapseni sijaintia ainakaan paikannussovelluksen kautta. Samalla velvollisuuteni vanhempana on suojella lastani. Mielestäni sijaintitiedot auttavat tässä, kun tilanne sitä vaatii.

Suurin osa tahattomista lapsen yksityisyyden loukkauksista tapahtuu Lastensuojelun Keskusliiton mukaan vanhempien toimesta. Tahatonta loukkaamista on esimerkiksi luvaton seuraaminen paikannussovellusten tai -laitteiden avulla. Seurata kun voi myös esimerkiksi älykellon avulla.

Lapseni on tiennyt alusta asti, että näen hänen sijaintinsa aina tarvittaessa. Paikannussovellus on ollut käytössä perheessämme siitä asti, kun hänelle hankittiin ensimmäinen puhelin. Hän oli silloin 7-vuotias, tänä vuonna hän täyttää 12 vuotta.

"Olen vanhempi, joka seuraa lapsensa liikkeitä paikannussovelluksen avulla. Mutta kuinka kauan saan seurata lastani?"

Lapsen kasvun myötä olen pohtinut yhä useammin seuraamista.

Siispä otin seuraamisen hiljattain puheeksi. Kysyin lapseltani, mitä hän ajattelee siitä, kun vanhemmat tietävät osoitteen tarkkuudella, missä hän on.

"Se on ihan fine. En ajattele sitä juurikaan", kuului vastaus. Ei siis haittaa.

Jatko puolestaan kertoi, että hän ei välttämättä olisi vielä valmis tiukempiin yksityisyyden rajoihin: "Tuntuu turvallisemmalta, kun tiedän, että tarvittaessa näette missä mie olen."

Pohdimme hetken yhdessä, mikä voisi olla sopiva aika siihen, että jokainen hänen liikkeensä ei enää olekaan vanhempien tiedossa. Ehkä sen vain sitten tietää, päätimme.

Minun on opittava antamaan lapselle vapautta ja vastuuta vuosi vuodelta enemmän. Sen ja keskustelun myötä varmasti löytyy aika sulkea paikkatiedon jakaminen lopullisesti.

Näinä vuosina on jo tapahtunut iso muutos. Jos ennen saatoin tarkistaa lapseni sijainnin useamman kerran päivässä, nyt sovellus ei aukea päivittäin.

Päivittäinen tarkastaminen liittyi suurelta osin lapsen kulkemiseen kodin ja koulun välillä sekä kavereilta kotiin. Se toi pienen koululaisen vanhemmalle mielenrauhaa.

Nyt sovellus aukeaa vain, jos matka kotiin kestää kummallisen kauan tai häneen ei saa muuten yhteyttä. Tai jos jännitän, ehtikö hän kouluun. Luottamus siihen, että yhteisesti sovitut asiat sujuvat, näkyy tässä.

Keskustelimme lapseni kanssa myös siitä mahdollisuudesta, että hän näkisi vastavuoroisesti minun sijaintini aina.

Lapseni kommentti kertoo enemmän arkeni pyhästä kolminaisuudesta kuin hänen tarpeestaan tietää liikkeistäni: "Miksi mie haluaisin tietää ootko sie töissä, kaupassa vai kotona?"

Niinpä niin, se tieto on aika tylsää.

Kirjoittaja on toimittaja.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.