Hotellihanke: Inarin val­tuus­to torp­pa­si tois­ta­mi­seen luk­sus­ho­tel­lin ra­ken­ta­mi­sen Ina­ri­jär­ven rantaan

Pääkirjoitus: Pakko on hyvä kan­nus­tin hy­vin­voin­ti­alueil­le

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat har­joi­tus­ot­te­lus­sa kello 18

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Olen kii­tol­li­nen ter­mii­teil­le

Eero Mattila käyttää (LK 11.2.) luonnonsuojelijoista termiä "termiitti". "Tehometsätalouden kestämätön todellisuus paljastuu pala palalta; termiitin puraisu kerrallaan.

Metsäteollisuudella on Suomessa paljon valtaa. Se on nukettaja, joka laittaa nukkensa – osan poliittisista päättäjistä, Metsähallituksen ja osin mediankin – toimimaan siten, että osakkeenomistajien osingot eivät vaarannu. Se on toiminnan tärkein tavoite.

Se, että toiminnan "sivuvaikutuksena" Suomen metsät ovat pääosin muuttuneet tasaikäisiksi puupelloiksi, jotka eivät kykene vastaamaan metsien vaativien lajien tarpeisiin, ei todellisuudessa kiinnosta metsäteollisuutta. Jos se olisi huolissaan metsäluonnon monimuotoisuuden köyhtymisen kiihtymisestä, se laskisi hakkuumääriä niiden jyrkän kasvattamisen sijaan. Köyhtymisen pysäyttäminen ei ole nykyiselläkään hakkuutasolla mahdollista.

Kun päättäjien tavoite on varmistaa metsäteollisuuden puuhuolto, monimuotoisuuden köyhtyminen on mahdollista pysäyttää ainoastaan, jos riittävä määrä kansalaisia vaatii hakkuutason laskemista kestävälle tasolle hyväksyen sen, että nykyelintason ylläpito ei ole luonnon tuhoamisen arvoista.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.