Tähtijuttu: Kak­sois­mur­ha toi kyy­ne­leet lau­ta­mie­hen silmiin – min­kä­lais­ta on maal­lik­ko­tuo­ma­ri­na toi­mi­mi­nen?

Rakentaminen: Pel­ko­sen­nie­men koulu val­mis­tuu rii­tai­sis­sa tun­nel­mis­sa – pääu­ra­koit­si­ja: "En kom­men­toi"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Nyt odo­te­taan, tekeekö USA myös EU-so­vun? – USA:n kaup­pa­so­pu Kiinan kanssa voi viedä EU-mai­den yri­tyk­sil­tä ti­lauk­sia

EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteet ovat olleet viileät sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump lopetti neuvottelut kauppa- ja investointikumppanuudesta.

Kiinan varapääministeri Liu He (vas.) ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitustilaisuudessa.
Kiinan varapääministeri Liu He (vas.) ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitustilaisuudessa.
Kuva: ERIK S. LESSER

Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasopimuksen vaikutukset ulottuvat Eurooppaan ja myös Suomeen. Merkittävämpi kysymys on, mitä Yhdysvallat tekee EU:n kanssa vireillä olevan kauppasopimuksen kanssa.

Näin arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Brysselin toimiston johtaja Petri Vuorio. Vuorio vastaa suomalaisyritysten kauppapoliittisesta edunvalvonnasta Brysselissä.

EU:n ja USA:n väliset kauppasuhteet ovat olleet viileät sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vaalit voitettuaan lopetti TTIP-neuvottelut eli neuvottelut transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuudesta. Kyse oli jo pitkälle edenneistä neuvotteluista.

Trump valitsi EU:n suuntaan protektionistisen politiikan ja uhkasi tuontitulleilla. Edelleen ilmassa roikkuu uusien tuontitullien uhka eurooppalaisille autonvalmistajille. Tosin eronnut EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sopi Trumpin kanssa kauppaneuvottelujen aloittamisesta uudelleen.

Nykyisessä EU-komissiossa kauppapolitiikasta vastaava komissaari Phil Hogan on parhaillaan Yhdysvalloissa tapaamassa Trumpin hallinnossa kauppapolitiikasta vastaavan Robert Lighthizerin.

– EU:lle ja sitä kautta Suomelle on tärkeämpää, mihin suuntaan näissä neuvotteluissa lähdetään, sanoo Petri Vuorio.

Sopimus vähentää epävarmuutta kansainvälisestä kaupasta

Yhdysvaltojen Kiinan kanssa solmiman kauppasopimuksen vaikutukset ovat välillisiä. Siihen sisältyy Kiinan lisäostoja Yhdysvalloista yli 200 miljardin dollarin edestä. Ne ovat muiden maiden kansainvälisen kaupan virrasta pois, ja uhkaavat vähentää kolmansien maiden yritysten tilauksia Kiinasta.

Vuorio sanoo, että hyvin tärkeää on sopimuksen aikaansaama epävarmuuden väheneminen kansainvälisestä kaupasta.

– Se on lykännyt investointeja ja vaikuttanut sitä kautta myös suomalaisten yritysten tilauskantaan.

Kiinan ja Yhdysvaltain erimielisyyksien perussyitä sopu ei ratkaise. Niihin kuuluvat Kiinan valtion rooli kiinalaisyrityksissä, yritysten saamat valtiontuet ja ulkomaisia yrityksiä Kiinassa koskevat säännökset.

EU tavoittelee investointisopimusta Kiinan kanssa

Samoista asioista myös EU neuvottelee Kiinan kanssa. EU:n tämän vuoden keskeinen kauppapoliittinen tavoite on saada aikaan investointisopimus Kiinan kanssa. Sen tarkoituksena on tasapuolistaa EU-maiden yritysten markkinoille pääsyä Kiinassa.

Kiinan investoinnit Eurooppaan ovat viime vuosina hiertäneet EU-maiden johtajia, koska vastaavaa markkinoille pääsyä ei ole eurooppalaisyrityksille Kiinassa. On arvioitu, että 75 prosenttia kiinalaisten suurista yritysostoista EU-alueella olisi jäänyt EU-maiden yrityksiltä tekemättä Kiinassa.

– Myös Kiinan valtionjohtoinen talous aiheuttaa haasteita. Sen yrityksilleen maksamat massiiviset valtiontuet vaikuttavat myös suomalaisyritysten kilpailutilanteeseen, sanoo Vuorio.

Markkinoille pääsyn ja valtiontukien ohella EU-alueiden yritysten toimintaa Kiinassa vaikeuttaa Kiinan suhtautuminen digitaaliseen talouteen. Kun esineiden Internet kasvaa, se edellyttää vapaata digitaalisten sisältöjen liikkuvuutta. Kiina rajoittaa sitä.

– Esimerkiksi konepajatuotteiden ylläpito edellyttää nykyisin datan vapaata liikkuvuutta, sanoo johtaja Petri Vuorio.

Kiina ja USA

Kauppasopu

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan varapääministeri Liu He allekirjoittivat ensimmäisen vaiheen kauppasovun keskiviikkona.

Kauppasovun toisen vaiheen neuvottelut aloitetaan pian.

Nyt sovittu ensimmäinen vaihe ei ratkaissut kaikkea. Sekä Kiinalla että Yhdysvalloilla on yhä satojen miljardien dollareiden tuontierille korotettuja tulleja. Suurin osa tulleista jää voimaan.

Sopu on kuitenkin tärkeä, koska ensimmäistä kertaa maat tekivät edes jotain myönnytyksiä yli kaksi vuotta kestäneessä kauppasodassa.

Kiina sitoutui yli 200 miljardin dollarin lisäostoihin Yhdysvalloilta kahden vuoden aikana. Kiina sitoutui ostamaan energiaa 50 miljardilla dollarilla, teollisuustuotteita 50 miljardilla, maataloustuotteita 50 miljardilla ja palveluita 40–50 miljardilla.

Yhdysvallat luopuu mm. elektroniikan tullikorotuksista.