Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Sotaharjoitus: Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taus­har­joi­tuk­seen ja toimii nyt jouk­kueen va­ra­joh­ta­ja­na suu­res­sa Na­to-har­joi­tuk­ses­sa

"Nyt jat­ke­taan vähän päivää" – Anne Airola jär­jes­tää hus­kyil­leen uutta puuhaa: ro­va­nie­me­läi­set pää­se­vät liik­ku­maan ve­to­koi­rien kanssa

Putte nauttii Anne Airolan rapsutuksesta. Airolan tarhalla jokaisella koiralla on oma ketjupaikka tai toisen koiran kanssa jaettu häkkipaikka.
Putte nauttii Anne Airolan rapsutuksesta. Airolan tarhalla jokaisella koiralla on oma ketjupaikka tai toisen koiran kanssa jaettu häkkipaikka.
Kuva: Leena Talvensaari
”Koirat vetävät, joten liikunta niiden kanssa on vauhdikasta.”

Rovaniemeläisen Lapland Husky Safaris -yrityksen yli kahdellasadalla koiralla on takanaan kummallinen talvi. Asiakkaita on ollut vain vähän ja päivät ovat olleet hiljaisia. Yrittäjä Anne Airola on kuitenkin pyörinyt tarhalla iltaisinkin, koirien normaalina lepoaikana, ja lähtenyt lenkille milloin minkäkin koiran kanssa.

– Valjakkoajeluita järjestetään vain päivisin, ja koirat ovat tottuneet siihen, että iltaisin ei tapahdu mitään. Talven mittaan olen kuitenkin yrittänyt viestiä niille, että nyt jatketaan vähän päivää.

Airola on totuttanut koiria uuteen uuteen päivärytmiin, koska yritys aikoo aloittaa tarhallaan paikallisille suunnatut harrastustunnit, jotka järjestetään pääosin iltaisin. Tunneilla voi harrastaa liikuntaa vetokoirien kanssa.

Idea on kytenyt Airolan mielessä jo jonkin aikaa, ja koronatalvi antoi aiheen viedä se käytäntöön.

– Kyllähän monet harrastavat hevosiakin, ja harvalla on silti omaa hevosta. Haluan kokeilla, toimiiko sama koirien kanssa, Airola sanoo.

Juoksua, potkupyöräilyä tai kehonhuoltoa

Tavoitteena on pyörittää säännöllisiä viikkotunteja, joiden sisältöinä ovat koirajuoksu, potkupyöräily koiran kanssa tai rauhallinen kehonhuolto koirien seurassa. Viikkotunneille voi osallistua, kun on ensin käynyt alkeiskurssin.

Alkeiskurssilla tutustutaan koiriin sekä laumassa että yksilöinä. Kurssilla opetellaan myös valjaiden ja vetovyön käyttöä sekä vetävän koiran kanssa toimimista. Kurssi on myös ohjaajalle hyvä tilaisuus tutustua kurssilaisiin ja valita kullekin sopivat koirat.

Ensimmäinen alkeiskurssi tarhalla on jo päättymässä, ja seuraava alkaa olosuhteista riippuen toukokuussa. Airolan mukaan toiminta sopii aktiivisesti liikkuville aikuisille, jotka ovat kiinnostuneita koirista.

– Koirat vetävät, joten liikunta niiden kanssa on vauhdikasta. Meillä koirien kanssa liikkumisen voi kuitenkin aloittaa turvallisesti.

Kuusiviikkoinen Rollo on tarhan nuorin asukas. Anne Airolan tapoihin kuuluu pitää pentuja sylissään. ”Ne oppivat tuntemaan minut, ja niiden kanssa on sitten helpompi toimia, kun ne ovat aikuisia.”
Kuusiviikkoinen Rollo on tarhan nuorin asukas. Anne Airolan tapoihin kuuluu pitää pentuja sylissään. ”Ne oppivat tuntemaan minut, ja niiden kanssa on sitten helpompi toimia, kun ne ovat aikuisia.”
Kuva: Leena Talvensaari

Vaihtelevaa tekemistä koirille

Vetokoirakennelissä koirat ovat tottuneet toimimaan laumassa, mutta harrastustunneilla koirat työskentelevät yksin tai parin kanssa. Kun Anne Airola on on talven mittaan liikkunut eri koirien kanssa, joukosta on löytynyt yllättävän monta yksilösuorittajaa.

– Joku on ehkä aluksi ihmetellyt, että missä kaverit ovat, mutta sitten ilmiselvästi nauttinut hommasta. Tämä varmaan antaa koirille sellaista itseluottamusta, että yksinkin pärjää.

Airolan mielestä koirille on kaiken kaikkiaan hyväksi, että ne saavat vaihtelevaa tekemistä. Yrittäjänä hän toivoo myös sitä, että tarha tulisi tutuksi paikallisille ihmisille.

– Olisi mukavaa saada tänne ihan ympärivuotisesti sellaista toimintaa, että rovaniemeläiset löytäisivät meidät. Toiminta olisi pienimuotoista eikä sillä juurikaan olisi taloudellista merkitystä, mutta näin olisimme enemmän osa yhteisöä.

Ensi talvena tarvitaan jo tuloja

Airola haluaa jatkaa paikallisille suunnattua harrastustoimintaa ja viikkotunteja myös sitten, kun matkailusesonki käynnistyy. Se käynnistyy ensi kaudella, niin hän haluaa uskoa.

– Emme ole talven aikana juurikaan vähentäneet koiria, ja nyt toiveissa on saada pentuja. Uskon, että uusia koiria vielä tarvitaan.

Tänä talvena ulkomaalaisia matkailijoita ei koronan takia ollut, ja monen ohjelmapalveluyrityksen liikevaihto hupeni olemattomiin. Niin kävi myös Lapland Husky Safariksessa, joka kuitenkin selvisi talvesta säästöjen ja valtion kustannustuen turvin.

– Mutta ensi talvesta emme enää selviä ilman matkailijoita. Sitten täytyy jo saada tuloja.

Airolan mukaan ensi talveksi on jo tehty varauksia, mutta epävarmuutta aiheuttaa se, ettei ole olemassa selvää kriteeristöä siitä, millä ehdoin Suomeen saa tulla.

– Tällainen kriteeristö pitäisi saada aikaan mahdollisimman pian, sillä asiakkaat eivät odota varauksineen kovin pitkään.

Yritys

Lapland Husky Safaris

Sijaitsee Napapiirillä Rovaniemellä.

Perustettu vuonna 2001.

Tarhalla on tällä hetkellä 229 alaskanhuskya.

Päätuotteena huskyjen vetämät valjakkoajelut.

Uutuutena järjestää harrastusliikuntaa koirien kanssa.

Harrastustuntien sisältöinä ovat koirajuoksu, potkupyöräily koiran kanssa tai kehonhuolto koirien seurassa.

Lisätietoa harrastusliikunnasta löytyy yrityksen Facebook-sivulta.