Arvio: Unoh­tu­ma­ton sa­tu­met­sän val­loi­tus — Lapin yli­op­pi­las­teat­te­rin suur­mu­si­kaa­li on voi­man­näyt­tö, josta pu­hu­taan pitkään

Vaalipaneeli: "Mie­le­no­soit­ta­jien toi­min­ta kääntyy itseään vas­taan" – met­sä­ai­hei­nen vaa­li­pa­nee­li tuo­mit­si hak­kui­den es­tä­mi­sen Aa­lis­tun­tu­rin alueel­la

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Tilaajille

Nor­jas­sa sama huoli kuin Suo­mes­sa – Mihin on hu­ven­nut vil­li­lo­hi?

Kalan määrä pohjoisissa lohijoissa on puolittunut 1980-luvun jälkeen.

Kalastushallinnon tiedeneuvosto on Norjassa samaan tapaan ymmällään ja huolestunut kuin Luonnonvarakeskus (Luke) Suomessa, mihin on huvennut villilohen runsas kanta? Norjalaisen tuoreen raportin mukaan merestä palaa nykyään lohijokiin puolet vähemmän villilohta kuin 1980-luvulla.

– Kuten norjalaisetkin tuumivat, tämä on monimutkainen vyyhti, jonka eri komponentteja ei vielä kovin hyvin tunneta, Luken tutkimusprofessori Jaakko Erkinaro Oulusta toteaa.

Raportti on norjalaisten neuvoa antavan tutkijaryhmän raportti ja koskee hyvin pitkäaikaista kehitystä. Erkinaro sanoo, että syitä palaavien lohien vähenemiselle on varmasti monia. Niitä ei valitettavasti tunneta kovin hyvin eikä etenkään tarkasti.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.