Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

Elokuvat: Aki Kau­ris­mäen pal­kit­tu elokuva saa en­si­esi­tyk­sen­sä So­dan­ky­läs­sä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Norjan War­hol­mil­le ME-aika jär­jet­tö­män ko­va­ta­soi­ses­sa 400 metrin ai­ta­ki­sas­sa – "Olen unel­moi­nut tästä hullun lailla"

"Tämä oli ainakin olympiahistorian paras kilpailu", sanoi olympiahopeamitalisti Rai Benjamin.

Tokio
Karsten Warholm järjesti jymyjytkyn Tokiossa ja tykitti 400 metrin aitojen maailmanennätyksen.
Karsten Warholm järjesti jymyjytkyn Tokiossa ja tykitti 400 metrin aitojen maailmanennätyksen.
Kuva: VALDRIN XHEMAJ

Norjan Karsten Warholm taittoi Tokion olympialaisissa aitajuoksun ratakierroksen uuteen maailmanennätysaikaan 45,94. Warholm voitti miesten 400 metrin aitajuoksun finaalissa Yhdysvaltojen Rai Benjaminin, joka niin ikään alitti Warholmin vanhan ME-ajan, ja Brasilian Alison dos Santosin, joka jäi vanhasta maailmanennätyksestä kaksi sadasosaa. Warholmin edellinen ME-aika oli 46,70. Rai Benjamin juoksi Tokiossa 46,17 ja Alison dos Santos 46,72.

– En koskettanut yhtäkään aitaa. Pystyin jopa löytämään loppusuoralla vielä uuden vaihteen. Tiesin, että tästä tulee elämäni tiukimpia kisoja, mutta olin valmis, Warholm sanoi.

Edellisen kerran Warholm oli parantanut maailmanennätystä heinäkuun alussa yleisurheilun Timanttiliigan kilpailussa Oslossa, jossa hän rikkoi 29 vuotta vanhan Yhdysvaltojen Kevin Youngin ennätyksen 46,78. Young juoksi hirmuaikansa Barcelonan olympialaisissa 1992.

Warholm voitti ensimmäisen olympiamitalinsa. 25-vuotias aituri on myös 400 metrin aitajuoksun Euroopan mestari ja kaksinkertainen maailmanmestari.

– Olen unelmoinut tästä hullun lailla. Olen uneksinut tästä ja viettänyt kaiken aikani miettiessäni, että saisin viimeisen mitalin kokoelmiini. Nyt se on tehty, Warholm kommentoi kultamitalia.

Kaikkien aikojen kilpailu

Miesten 400 metrin aitajuoksun finaalista ei jäänyt monellekaan jossiteltavaa. Kahdeksasta finalistista kuusi äityi juoksemaan oman ennätyksensä. Hopeamitalisti Benjamin nosti kisan kaikkien aikojen parhaaksi kilpailuksi ohi Usain Boltin satasen sileän ME-juoksun Berliinin MM-kisoissa 2009.

– Edes Usainin 9,58 ei pysty tähän. Tämä oli ainakin olympiahistorian paras kilpailu. Melkein kolme miestä alitti maailmanennätyksen. Jos joku olisi sanonut minulle, että juoksen 46,1 ja häviän, niin olisin todennäköisesti käynyt käsiksi, Benjamin sanoi.

– Mutta eihän tässä voi olla lainkaan vihainen. Kilpaurheilijana tämä sattuu, mutta tämä kuuluu urheiluun.