Onnettomuudet: Auto suistui tieltä ja pyöri useita kertoja katon kautta ympäri Ro­va­nie­mel­lä

Sää: Joko talvi yl­lät­ti, missä kulkee Lapin lu­mi­ra­ja? Lähetä meille sää­ku­va­si

Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Mainos : Kaleva Median ja­ka­ja­na saat vai­kut­taa omaan työ­mää­rää­si ja tienaat sen mu­kai­ses­ti. Klikkaa tästä täyt­tä­mään työ­ha­ke­mus.

Nokkela ja hy­ker­ryt­tä­vä so­me­suh­de­sa­tii­ri

Hannan (Hannaleena Hauru) ja Ekun (Samuel Kujala) someilmiöksi luotu feikkisuhde kasvaa yhä suuremmaksi ja sotkuisemmaksi hankkeeksi. Kuva: Lasse Poser
Hannan (Hannaleena Hauru) ja Ekun (Samuel Kujala) someilmiöksi luotu feikkisuhde kasvaa yhä suuremmaksi ja sotkuisemmaksi hankkeeksi. Kuva: Lasse Poser
Fucking with Nobody. Käsikirjoitus Hannaleena Hauru ja Lasse Poser, ohjaus Hannaleena Hauru. Suomi 2020. K 16. 103 minuuttia.

Hannaleena Haurun ensimmäinen pitkä elokuva Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset (2017) oli ilahduttavan outo lintu suomalaisella elokuvakentällä. Nuorten itsetietoisten naisten ristiretki porvarillisia arvoja vastaan oli sekä harvinaisen elämänmakuinen että villin surrealistinen.

Siinä missä Tuuheet ripset oli ”nuortenelokuva”, uusi Fucking with Nobody on oikeastaan ”romanttinen komedia”, erittäin ironisissa lainausmerkeissä.

Hannaleena Haurun näköinen ohjaaja Hanna (Hannaleena Hauru) saa aihetta katkeruuteen, kun Kristian (Jussi Lankoski) nappaa hänen Vampira-elokuvansa.

Kristianin ja edustushellu Shirleyn (Anna Kuusamo) imelä Instagram-tili innostaa Hannan ja ystävät tekemään parodiapäivityksen. Vaikka Hannan ja enkelimäisen Ekun (Samuel Kujala) lempi onkin laskelmoitua feikkiä, sillä on arvaamattoman suuret seuraukset oikeisiin ihmissuhteisiin. Tai no, oikeisiin ja oikeisiin.

Käsistä karkaava parisuhdeleikki ei ole mikään uusi komedian aihe, mutta Fucking with Nobody kehystää idean metatasoilla ja kepeän älyllisellä leikkimielellä. Lasse Poserin ja Jan-Niclas Janssonin runsasefektinen, usein krapulaisesti huojuva kuvaus sekä Karri Niinivaaran säksättävä äänimaailma korostavat kiihkeää tunnelmaa.

Kun katsoja alkaa ihmetellä, yltyykö meno jo liian överiksi, elokuvan henkilöt ehättävät itse kiinnittämään huomiota samaan.
Tenka Issakainen

Elokuvan näyttelijät ovat itse osallistuneet hahmojensa ja repliikkiensä luomiseen. Ehkä sen ansiosta sivuhenkilötkin ovat niin intensiivisiä.

Viima (Sara Melleri) pursuaa intoa kehitellessään ”romanssin” käänteitä, Ekun femme poikaystävä Ara (Pietu Wikström) vajoaa mustasukkaisuuteen. Hannan eksä Lasse (Poser) pysyttelee pitkään hiljaisena jalat maassa -tyyppinä, kunnes projekti nostaa vanhat kaunat pintaan.

Oman elämänsä Love Storya kirjoittava Hanna nöyryyttää ärtymyksensä kohteita kuvaamalla nämä absurdin nolossa valossa: Kristianin ohjaajanote vinksahtaa, Lassen vauvakuume ja vanhapiikamaisen Kristan (Tanja Heinänen) rakkaudenkaipuu saavat sekopäisiä muotoja.

Kun katsoja alkaa ihmetellä, yltyykö meno jo liian överiksi, elokuvan henkilöt ehättävät itse kiinnittämään huomiota samaan. Fucking with Nobody parodioikin hihityttävästi myös tiedostavaa taide- ja sukupuolipuhetta.

Fucking with Nobodylla on tyylillisesti vahvat yhtymäkohdat suomalaiseen nykykirjallisuuteen. Autofiktio ja fantasia sekoittuvat iloisesti kuin Saara Turusen tai Niko Hallikaisen romaaneissa.

Tenka Issakainen