kolumni: Puo­lus­tai­si­ko­han pu­ti­nis­ti maa­tam­me?

Influenssa: Ro­va­nie­mi aloit­taa inf­luens­sa­ro­ko­tuk­set mar­ras­kuus­sa – aikaa ei voi vielä varata

Neljä ihmistä kuoli ja useita louk­kaan­tui, kun Trumpin kan­nat­ta­jat tun­keu­tui­vat kong­res­siin Wa­shing­to­nis­sa – Bidenin vaa­li­voit­to var­mis­tui dra­maat­tis­ten vai­hei­den jälkeen

Yhdysvaltojen keskeytynyttä kongressin istuntoa jatkettiin kello kolmen jälkeen aamuyöstä Suomen aikaa.

Washington/Helsinki
Trumpin kannattajat vyöryivät Valkoisen talon pihalta kongressirakennuksen eteen ja tunkeutuivat sisälle kesken kongressin istunnon.
Trumpin kannattajat vyöryivät Valkoisen talon pihalta kongressirakennuksen eteen ja tunkeutuivat sisälle kesken kongressin istunnon.
Kuva: WILL OLIVER

Neljä ihmistä kuoli, kun Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressirakennukseen myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa, kertoo Reuters.

Yksi heistä oli nainen, jota ammuttiin rintaan kongressitaloon tunkeutumisen yhteydessä. Kolme muuta kuolonuhria kuolivat muista syistä, joita poliisi ei ole eritellyt tarkemmin.

Ihmiset tunkeutuivat rakennuksen, kun kongressi oli vahvistamassa Joe Bidenin valintaa Yhdysvaltain presidentiksi.

Kokous jouduttiin keskeyttämään mellakan vuoksi, ja se venyi pitkälle yöhön paikallista aikaa ennen kuin päätös Bidenin valinnasta saatiin vahvistettua.

Trump kehottin käyttäytymään "villisti"

Trump on edelleen kiistänyt vaalituloksen. Ennen mellakkaa Trump piti kannattajilleen puheen, jossa hän toisti valheellisia tietoja vaaleista. Ylen kirjeenvaihtajan mukaan Trump myös kehotti kannattajiaan käyttäytymään "villisti". Puheen jälkeen hänen kannattajansa lähtivät kohti kongressirakennuksta ja rynnivät sisälle.

Tunkeutumisen jälkeen kongressiedustajat ja senaattorit evakuoitiin ja heitä kehotettiin käyttämään kaasunaamareita, sillä rakennuksessa oli kyynelkaasua. Poliitikot vietiin turvaan Fort McNairin sotilastukikohtaan, joka sijaitsee Washingtonin alueella.

Washingtonin poliisipäällikkö kertoo, että 52 ihmistä on pidätetty mellakan vuoksi.

Useita poliiseja loukkaantui yhteenotoissa.

Aiemmin kerrottiin, että 24-vuotias mies on kriittisessä tilassa sairaalassa. Mies oli pudonnut lähes kymmenen metrin korkeudelta kiipeiltyään kongressirakennuksen seinillä.

Kongressin istuntoa jatkettiin

Yhdysvaltojen keskeytynyttä kongressin istuntoa jatkettiin kello kolmen jälkeen aamuyöstä Suomen aikaa. Istuntoa oli mahdollista jatkaa, kun edustajainhuoneen ja senaatin tilat oli siivottu ja varmistettu sen jälkeen, kun mielenosoittajat tunkeutuivat kongressirakennukseen aiemmin.

Mellakkapoliisit partioivat edustajainhuoneen istontosalin edessä keskiviikon mellakoiden jälkeen.
Mellakkapoliisit partioivat edustajainhuoneen istontosalin edessä keskiviikon mellakoiden jälkeen.
Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Vielä ei ole varmuutta siitä, jatkuuko istunto läpi yön tai kauanko sitä aiotaan jatkaa. Jo etukäteen oli tiedossa, että istunnosta tulee pitkä, sillä osa republikaaneista aikoi vastustaa Bidenin valintaa ja pitkittää tilaisuutta. Välikohtauksen jälkeen osa republikaanipoliitikoista on kertonut hyväksyvänsä vaalien tuloksen.

Tunkeutuminen kongressitaloon tuomittu laajalti

Useat poliitikot ovat kommentoineet Capitol-kukkulan tapahtumia. Harvoin julkisuudessa esiintyvä Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush on julkaissut lausunnon, jossa hän tuomitsee mielenosoittajien tunkeutumisen kongressirakennukseen, uutisoivat muun muassa CNN ja Huffington Post.

Bush kuvailee näkyä kuvottavaksi ja sydäntä särkeväksi. Harvoin päivänpolitiikkaa kommentoivan Bushin mukaan vaalitulos voidaan kyseenalaistaa tähän tapaan banaanivaltiossa, ei demokraattisessa tasavallassa.

Bush ei mainitse väistyvää presidenttiä Donald Trumpia nimeltä lausunnossaan, mutta sanoo olevansa tyrmistynyt "joidenkin poliittisten johtajien" vastuuttomasta käytöksestä.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi jatkoi työtään kaoottisten tapahtumien jälkeen.
Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi jatkoi työtään kaoottisten tapahtumien jälkeen.
Kuva: Amanda Voisard / POOL

Myös kaksi muuta entistä presidenttiä, Barack Obama ja Bill Clinton ovat kommentoineet tapahtumia Twitterissä. Clintonin mielestä hyökkäystä kongressiin vauhditti neljä vuotta jatkunut myrkyllinen politiikka ja sinä aikana kylvetty väärä tieto, epäluottamus ja yhdysvaltalaisten kääntäminen toisiaan vastaan.

Presidentti Obaman mielestä väkivalta oli istuvan presidentin yllyttämää. Obama kirjoitti Twitterissä, että puoluerajat ylittävälle politiikalle on tulevina päivinä ja kuukausina suuri tarve.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo tuomitsi kongressitaloon tunkeutuneiden mielenosoittajien toiminnan. Pompeo kirjoittaa Twitterissä, että Washingtonin Capitol-kukkulan tapahtumat eivät ole hyväksyttäviä, eikä laittomuuksia ja mellakoita voi koskaan hyväksyä. Pompeo kutsuu tviitissään kongressitaloon tunkeutuneita mielenosoittajia rikollisiksi ja toivoo heille oikeudellisia seuraamuksia.

Mellakointiin ovat ottaneet  Twitterissä kantaa myös presidentti Sauli Niinistö, joka kutsui tapahtumia uskomattomaksi demokratian painajaiseksi. Pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmaisi niin ikään Twitterissä huolestuneisuutensa. Kantansa ovat ilmaisseet myös monet muut Euroopan johtajat.

Kuvia, joita ei uskottu nähtävän

Maailmalle levisi runsaasti kuvia tilanteesta, jota eri medioissa luonnehdittiin uskomattomaksi, järkyttäväksi, turvallisuusjärjestelmän täydelliseksi pettämiseksi, vaaralliseksi ja kaoottiseksi.

Aluksi mielenosoittajat olivat Trump-kyltteineen ja lippuineen rakennuksen edustalla ja portailla, mutta syystä tai toisesta he onnistuivat pääsemään rakennukseen sisälle. Osa rikkoi tunkeutuessaan ikkunoita.

Yksi mielenosoittaja pääsi kongressirakennuksen istuntosalin puhemiehen paikalle saakka kertomaan viestiään. Paikalla oli vielä hetkeä aikaisemmin ollut väistyvä varapresidentti Mike Pence johtamassa puhetta.

Levottomuuksien lomassa pelkoa Washingtonissa herättivät kaksi putkipommiksi epäiltyä räjähdettä, jotka liittovaltion poliisin mukaan löytyivät republikaanien kansallisen komitean toimistoja sisältäneestä rakennuksesta sekä kongressin rakennuskompleksista.

Maailmalle levisi myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaan kuvia Yhdysvaltain kongressiin tunkeutuneista ihmisistä.
Maailmalle levisi myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaan kuvia Yhdysvaltain kongressiin tunkeutuneista ihmisistä.
Kuva: VARIOUS

Liittovaltion poliisin edustajan mukaan kyse oli todellisista räjähteistä, jotka tehtiin vaarattomiksi.

Illan edetessä kansalliskaarti tuli poliisin avuksi, ja ennen pitkää mielenosoittajat saatiin ajettua ulos rakennuksesta ja ympäristö turvattua. Washingtonin lisäksi mielenosoittajia oli kokoontunut hallintorakennusten ympärille myös muualla Yhdysvalloissa, kertoi CNN.

Ulkonaliikkumiskielto astui voimaan alkuyöstä Suomen aikaa, joskin tuolloin Trumpin kannattajia oli vielä ulkona runsaasti.

Biden järkyttyi, Trump astui esiin

Vaatimukset presidentti Trumpia kohtaan kasvoivat illan mittaan. Hänen edellytettiin puuttuvan tilanteeseen ja vaativan mielenosoituksen loppumista.

Tuleva presidentti Joe Biden ilmaisi järkytyksensä uusista käänteistä ja kutsui tapahtumia pimeäksi hetkeksi sekä vaati kansalaisia noudattamaan lakia ja kunnioittamaan ja puolustamaan demokratiaa.

– Presidentti Trump, astukaa esiin, vaati Biden tunteikkaassa puheessaan.

Biden kutsui tapahtumia kapinaksi ja kuvasi tuntemuksiaan järkyttyneeksi ja surulliseksi.

Twitterissä julkaisemassa puheessaan hän myös peräänkuulutti Yhdysvaltain selviämistä, demokratian palauttamista sekä lain kunnioittamista.

Väistyvä presidentti Donald Trump esittikin videotervehdyksen ja kehotti kongressirakennukseen rynnänneitä kannattajiaan palaamaan kotiin, mutta ei tuominnut heidän toimiaan. Samalla hän toisti jälleen perättömiä väitteitään vaalivilpistä.

Twitterissä julkaistussa videossa Trump vetosi rauhan palauttamisen puolesta ja pyysi kunnioittamaan lakia ja järjestystä.

– Tiedän, että teitä on loukattu, sillä meiltä varastettiin selvä vaalivoitto ja kaikki tietävät sen. Mutta nyt teidän täytyy mennä kotiin. Emme halua kenenkään vahingoittuvan.

Twitter kertoi sulkevansa 12 tunniksi Trumpin Twitter-tilin ja uhkasi sulkea sen pysyvästi. Syynä olivat Trumpin eilen Suomen aikaa lähettämät tviitit, jotka ovat rikkoneet Twitterin sääntöjä.

Twitter on vaatinut Trumpia poistamaan tviittinsä. Jos Trump ei poista niitä, tili pysyy suljettuna.

Myös Facebook ilmoitti jäädyttävänsä Trumpin käyttäjätilin – tosin vuorokauden ajaksi. Trump oli jakanut tilillään muun muassa saman videon, jonka vuoksi Twitter sulki hänen tilin.

– Teimme tämän päätöksen, koska nämä päivitykset ennemmin lietsovat kuin vähentävät väkivallan uhkaa, Facebook perusteli.

Mielenosoittajia hallintorakennusten ympärillä myös muualla

Washingtonin lisäksi mielenosoittajia oli kokoontunut hallintorakennusten ympärille myös muualla Yhdysvalloissa, kertoo CNN.

Mielenosoittajia on ollut ainakin Oregonin Salemissa, Georgian Atlantassa, Coloradon Denverissä ja Kansasin Topekassa hallintorakennusten ympärillä.

Viranomaisten raporttien mukaan mielenosoituksissa on ollut kymmeniä tai satoja ihmisiä paikkakunnasta riippuen. Ainakin Topekassa mielenosoitus on jo päättynyt ja se sujui poliisin mukaan rauhallisesti.

Trumpin kannattajat ovat myös häirinneet toimittajien työtä Washingtonissa. Muun muassa toimittaja Shomari Stone julkaisi Twitterissä videon, jossa näkyi, kuinka joukko Trumpin kannattajia jahtasi toimittajia ja rikkoi näiden välineitä kongressirakennuksen luona. Joukko huusi myös samaa, mitä Trump on toistuvasti sanonut eli "media on kansan vihollinen".

Juttuun päivitetty Joe Bidenin valinnan vahvistuminen kello 10.55.