tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Natosta voidaan joutua eroa­maan

Suomi tunnetaan maana, joka on tehnyt takinkäännöksiä historian eri vaiheissa. Muistamme toisen maailmansodan jälkimainingit, kun syttyi Lapin sota ja Suomi ajoi saksalaiset aseveljet pois maasta.

Viimeisin takinkäännös tapahtui vuosi sitten, kun Suomi luopui sitoutumattomuuspolitiikasta ja puolueettomuudesta liittyen sotilasliitto Natoon Ukrainan sodan aiheuttaman paniikin vallassa. Suomessa syntyi yhtäkkinen käsitys siitä, että Venäjä voi hyökätä samalla tavoin Suomeen milloin tahansa. Molemmissa takinkäännöksissä on kysymys siitä, että hylätään entiset yhteistyökumppanit ja haetaan turvaa uusista kumppaneista.

Sanotaan, ettei kahta ilman kolmatta. Suomen tilanne saattaa tulevaisuudessa ajautua siihen pisteeseen, että joudumme tekemään takinkäännöksen ja eroamaan Natosta. Sen 13. artiklan mukaan sotilasliitosta voi vapaasti erota. Eroanomus tulee jättää Yhdysvaltain hallinnolle ja ero astuu voimaan vuoden kuluttua.

Presidentinvaalien yhteydessä olisi hyvä keskustella tilanteesta, jossa Suomi hakee eroa Natosta. Pieni maa suurvaltojen puristuksessa joutuu helposti tilanteisiin, jossa sen oman kansallisen edun nimissä on hyvä irtaantua aiemmista sitoumuksista. Tämä on kiistämätön oppi, jonka olemme historiassa kokeneet.

Mikään ei ole ikuista. "Kova kovaa vastaan"-politiikka voi kokea nopeastikin haaksirikon. Merkit ovat jo ilmassa.