Jääkiekko: RoKi Hockey sai ison omis­ta­jan Sveit­sis­tä – EHC Klo­te­nin osa­omis­ta­ja Mike Schälch­li on Lapin ystävä

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Na­to-maat vetivät yhtä köyttä Suomen ja Ruotsin puo­les­ta – Charly Sa­lo­nius-Pas­ter­nak yl­lät­tyi­si, jos jä­se­nyy­den ra­ti­fioin­nis­ta tulee sa­man­lai­nen show

Turkin terroristeiksi kutsumien henkilöiden luovutus Turkkiin on sovun keskiössä, turvallisuuspolitiikan tutkija kommentoi Madridin huippukokouksen keskeltä. Presidentti Sauli Niinistö sanoi aiemmin, että Suomi toimii omien lakiensa ja kansainvälisten säädösten mukaisesti myös jatkossa.

Turkki taipui tiistaisen nelituntisen neuvottelun jälkeen tukemaan Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseneksi. Madridissa Naton huippukokousta seuraavan Ulkopoliittisen instituutin johtavan tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan Naton nykyinen yhtenäisyys näkyi kirkkaasti siinä, kuinka vahvasti liittokunnan jäsenet tukivat Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä.

– Konsensusta kunnioitettiin, kuten pitää, mutta huomionarvoista on se, miten moni veti yhtä köyttä Suomen kanssa. Voi kuvitella, millaista painostusta ja vaikutusta Turkki on kokenut juuri maiden yhtenäisyyden takia, Madridin hotellista huippukokouspaikalle keskiviikkoaamuna matkustanut Salonius-Pasternak sanoo.

Sopu Turkin kanssa tarkoittaa sitä, että seuraavan kahden päivän aikana Suomesta ja Ruotsista tulee Naton tarkkailijajäseniä, kun nyt maat ovat kumppaneita. Tämän jälkeen käynnistyy ratifiointi eli hyväksymisprosessi kaikissa 30:ssä Naton jäsenmaassa. Sen on arvioitu kestävän muutamista kuukausista vuoteen.

Madridissa Naton huippukokousta seuraava Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak ei usko, että vastaavanlaista Turkin järjestämää show'ta enää nähdään, kun Suomi ja Ruotsi etenevät kohti Nato-jäsenyyttä.
Madridissa Naton huippukokousta seuraava Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak ei usko, että vastaavanlaista Turkin järjestämää show'ta enää nähdään, kun Suomi ja Ruotsi etenevät kohti Nato-jäsenyyttä.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita