Korot: Ra­hoi­tus­vas­ti­ke seit­se­män­ker­tais­tuu – lainan ly­hen­tä­mi­nen ja korkea korko nos­ta­vat asu­mis­ku­lu­ja hui­mas­ti ke­vääl­lä

Kolumni: Mikä on metsä?

Hiihto: Tor­nio­lai­nen 19-vuo­tias Niko Anttola va­lit­tiin Suomen MM-jouk­kuee­seen Pla­ni­caan – mukana kaik­kiaan 17 hiih­tä­jää

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Tilaajille

Na­to-maat vetivät yhtä köyttä Suomen ja Ruotsin puo­les­ta – Charly Sa­lo­nius-Pas­ter­nak yl­lät­tyi­si, jos jä­se­nyy­den ra­ti­fioin­nis­ta tulee sa­man­lai­nen show

Turkin terroristeiksi kutsumien henkilöiden luovutus Turkkiin on sovun keskiössä, turvallisuuspolitiikan tutkija kommentoi Madridin huippukokouksen keskeltä. Presidentti Sauli Niinistö sanoi aiemmin, että Suomi toimii omien lakiensa ja kansainvälisten säädösten mukaisesti myös jatkossa.

Turkki taipui tiistaisen nelituntisen neuvottelun jälkeen tukemaan Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseneksi. Madridissa Naton huippukokousta seuraavan Ulkopoliittisen instituutin johtavan tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan Naton nykyinen yhtenäisyys näkyi kirkkaasti siinä, kuinka vahvasti liittokunnan jäsenet tukivat Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä.

– Konsensusta kunnioitettiin, kuten pitää, mutta huomionarvoista on se, miten moni veti yhtä köyttä Suomen kanssa. Voi kuvitella, millaista painostusta ja vaikutusta Turkki on kokenut juuri maiden yhtenäisyyden takia, Madridin hotellista huippukokouspaikalle keskiviikkoaamuna matkustanut Salonius-Pasternak sanoo.

Sopu Turkin kanssa tarkoittaa sitä, että seuraavan kahden päivän aikana Suomesta ja Ruotsista tulee Naton tarkkailijajäseniä, kun nyt maat ovat kumppaneita. Tämän jälkeen käynnistyy ratifiointi eli hyväksymisprosessi kaikissa 30:ssä Naton jäsenmaassa. Sen on arvioitu kestävän muutamista kuukausista vuoteen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.