Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Na­pa­pii­rin ryh­mä­puu­tar­hal­la ta­pah­tuu: Ra­par­pe­ri tuottaa jo satoa – miten käy taa­te­lin ja man­da­rii­ni­puun?

Perunat kasvattavat ituja munakennoihin kauniisti aseteltuina.
Perunat kasvattavat ituja munakennoihin kauniisti aseteltuina.
Kuva: Marjukka Metsola

Aurinko paistaa, ja vihdoinkin on ennustettu lämmintä kesäistä viikkoa tulevaksi. Ryhmäpuutarhalla se näkyy: jokaisella palstalla on ihmisiä liikkeellä.

Kylminä päivinä kärrättiin multaa, nyt ollaan kylvötoimissa. Monella on porkkanan ja muiden hitaasti itävien kasvien siemenet olleet viljelylaatikossa tai maassa harson alla jo viikkoja. Nyt kylvetään muut syötävät ja kesäkukat.

Esikasvatusta on harrastettu kotona ja mökissä. Merjan mökissä on myös ituperunoita rottinkituolissa, kauniisti munakennoihin aseteltuna.

Tässä mökissä on esikasvatettu sekä syötävää että silmäniloa. Laatikoissa on muun muassa sitruunamelissaa ja basilikaa sekä verenpisaroita, kesäastereita ja jouluruusuja. Raparperi tuottaa jo satoa, ja ensimmäiset raparperipaistokset on nautittu.
Tässä mökissä on esikasvatettu sekä syötävää että silmäniloa. Laatikoissa on muun muassa sitruunamelissaa ja basilikaa sekä verenpisaroita, kesäastereita ja jouluruusuja.
Tässä mökissä on esikasvatettu sekä syötävää että silmäniloa. Laatikoissa on muun muassa sitruunamelissaa ja basilikaa sekä verenpisaroita, kesäastereita ja jouluruusuja.
Kuva: Marjukka Metsola

Muutamalla puutarhapalstalla on kasvihuone. Niissä kasvaa tomaatin ja kurkun ohella paprikaa, salaattia, salaattifenkolia ja yrttejä. Kukkia siellä on monenlaisia: pelargoniaa, miljoonakelloa, daaliaa, gladiolusta ja monta muuta lajia.

Eksoottisimpia kasvatettavia ovat tällä kertaa Annikin mandariinipuu ja Siskon taateli: jouluna syötyjen taatelien siemenistä on kasvanut isolehtisiä taimia. Mielenkiintoista nähdä, mitä niistä tulee – tuskin hedelmiä kuitenkaan?

Kauppapuutarhoilla on käyty myös. On hankittu uusia puita, pensaita ja perennoja eli monivuotisia kukkia. Paikallisilta puutarhureilta saa kestäviä kasveja, jotka sietävät pohjoisen talvet.  Kesäkukat ovat vielä puutarhoilla hyvässä hoidossa, pian niitä haetaan pihan kaunistukseksi.

Kauppapuutarhat ovat ihania paikkoja, siellä on silmäniloa pakahduttavan paljon! Uskomattomat määrät eri värisiä kukkia paikat pullollaan. Juhannukseen mennessä kaikki siirtyvät asiakkaille, niin olen kuullut.

Kukkapenkeissä kukkii kevätesikkoja, idänsinililjaa ja kevätlinnunsilmää.
Kukkapenkeissä kukkii kevätesikkoja, idänsinililjaa ja kevätlinnunsilmää.
Kuva: Marjukka Metsola

Satoa tulee jo! Ensimmäiset raparperipaistokset on nautittu. Leivän päälle ja salaattiin on saatu ruohosipulia ja voitonlaukkaa. Voitonlaukka on monivuotinen sipulikasvi, joka menestyy meillä erinomaisesti. Maku vivahtaa  hienostuneesti valkosipulille. Se on myös koristeellinen tupsu yrttimaalla.

Luonto taas yllätti ensimmäisillä sienillä: tunturipoimulehden keskeltä on pulpahdellut näkyviin kartiohuhtasientä. Se on korvasienen sukulainen, mutta se ei ole myrkyllinen eli sitä ei tarvitse keittää. Yhtä herkullinen silti, ja helppo: palasiksi vain ja pannulle. Siitä tulee herkullinen keitto tai kastike.

Iloa puutarhasta saa jokainen omalla tavallaan: Sinikka hoitaa hienoja perennapenkkejään, tykkää rapsuttaa maata. Hän nauttii kesällä kukkaloistosta vehmaassa puutarhassa, jossa on paljon puita.

Annikilla on hyötykasvit pääosassa, kuten muutamalla muullakin. Hilkalla taas on helppohoitoinen japanilaistyylinen puutarha.

Jokainen puutarha on hoitajansa näköinen, se on rikkaus ryhmäpuutarhassa. Mitä puutarhassa kasvaakin, niin ainakin se tuottaa hoitajalleen hyvää mieltä!

Palstalla seurataan kevään etenemistä ja kesän tuloa Napapiirin ryhmäpuutarhalla.