Tilaajille

Nä­kö­kul­ma: Suomeen pa­la­taan ris­ki­mais­ta len­to­kiel­lois­ta huo­li­mat­ta – muun­tu­nut virus leviää myös vaih­to­len­to­ja käyt­täen

Koronakriisin hoito on tuonut esiin näkemyseroja toimijoiden välillä. Tuorein erimielisyys liittyy lentokieltoihin, joita THL:n mukaan tarvitaan suojelemaan Suomea virusmuunnoksilta. Ulkoministeriön mielestä ne voivat vaarantaa kansalaisten perusoikeuden palata kotimaahan. Nyt esimerkiksi Britanniasta palataan Suomeen vaihtolennoilla. Ovatko ne suoria lentoja koronaturvallisempia, kysyy Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.

Koronan torjunta on onnistunut Suomessa erinomaisesti, jos asiaa lähestytään terveysturvallisuuden näkökulmasta. Asukaslukuun suhteutetut tartunta- ja kuolleisuusluvut ovat pienet verrattuna moniin Euroopan maihin. Ei tarvitse mennä kuin länsinaapuriin törmätäkseen toisenlaiseen todellisuuteen.

Pelkkää yksituumaisuutta koronataisto ei silti ole ollut. Tämä on näkynyt kipuiluna torjuntatoimia johtavan sosiaali- ja terveysministeriön ja sen alla toimivan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suhteissa eräisiin muihin ministeriöihin.

Näkemyseroja on ollut STM:n ja työ- ja elinkeinoministeriön välillä siitä, kuinka paljon talouden annetaan ottaa iskuja vastaan rajoitustoimien seurauksena. Asioiden lisäksi ovat julkisuudessa olleiden tietojen mukaan riidelleet henkilöt eli perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).